Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το δράμα της Ρηγίλλης

thumb
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έτσι περίπου αισθάνονται στη Ν.Δ., αφού η επιλογή της μετωπικής αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του ενδέχεται να τρακάρει... μετωπικά με το δίλημμα της συγκυβέρνησης στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει τις απειλές πράξη και προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Μπορεί σήμερα να είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός – στην περίπτωση αποδοκιμασίας του κόμματός του στις περιφερειακές και νομαρχιακές εκλογές – θα προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, όμως στη Ν.Δ. δεν ξεχνούν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Δεν μπορούν να ξεπεράσουν ότι εντελώς αιφνιδιαστικά ο Κώστας Καραμανλής, δύο μόνο χρόνια ύστερα από την πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση του 2007, προκήρυξε εκλογές ξέροντας ότι... θα χάσει.
«Γιατί να μην το κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου;» αναρωτιούνται μεγαλοφώνως στελέχη της Ν.Δ. «Εάν δει ότι τα πράγματα γι’ αυτόν και το κόμμα του πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ο ίδιος είναι αναγκασμένος να πάρει κι αλλά επώδυνα μέτρα, γιατί να μην προσφύγει στις κάλπες ζητώντας στην πραγματικότητα συγκυβέρνηση; Έτσι θα μπορούσε να αποφύγει και το βαρύ πολιτικό κόστος που θα είχε το επόμενο πακέτο μέτρων, δεδομένου ότι με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα».
Το σενάριο της συγκυβέρνησης μοιάζει με εφιάλτη στη Ν.Δ. Οι περισσότεροι συνεργάτες τού προέδρου δεν θέλουν ούτε να το συζητούν. Οι λόγοι πολλοί και προφανείς.
Στην περίπτωση που ο Παπανδρέου προχωρήσει σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία – το πιθανότερο – δεν θα του δώσει αυτοδυναμία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη Ν.Δ.
◆  Θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ υιοθετώντας τη λογική του μνημονίου;
◆  Ή θα αφήσει τη χώρα στην ακυβερνησία – είτε, ενδεχομένως, στα χέρια μιας αποδυναμωμένης διακυβέρνησης;
Το ένα στοιχείο που περιπλέκει πάρα πολύ τα πράγματα και δυσκολεύει μια εκ των προτέρων απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει εάν στις επόμενες εκλογές θα βρεθούν στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης με τα νέα κόμματά τους.
Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο κυρίως φοβούνται οι συνεργάτες του Σαμαρά, είναι το πώς θα προσλάβει και θα ερμηνεύσει η κοινωνία μια τυχόν αρνητική στάση της Ν.Δ. στο ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δεχθεί σφοδρή επίθεση από το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι ξέρει να κάνει μόνο κριτική και δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Στην περίπτωση, από την άλλη, που δεχθεί τη συγκυβέρνηση, η Ν.Δ. ίσως αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή, αφού θα τρέξει να συνυπογράψει τα μέτρα του μνημονίου που έχουν αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση της χώρας και των πολιτών.
Πρόταση μομφής
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να τηρήσει μία μεσοβέζικη στάση. Κατά μέτωπο επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τέτοια που να δημιουργήσει πολύ σύντομα σοβαρό θέμα στην κυβέρνηση. Ενώ μάλιστα έχει σχεδόν αποφασιστεί να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το κόμμα του Σαμαρά δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές. Η πρόταση θα γίνει με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση διατηρεί τη χώρα στο αδιέξοδο.
Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ξορκίζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «ο Γ. Παπανδρέου διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία και μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αστάθεια στον τόπο».
Μάλιστα σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει τον πρωθυπουργό στο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφού θα έχει την επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής μέσω του Κοινοβουλίου.
Φραστικές επιθέσεις
Μέχρι τότε, εκ του ασφαλούς, ο Σαμαράς θα εξαπολύει καθημερινά φραστικές επιθέσεις προς τον πρωθυπουργό αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το κομμάτι που θέλει την τρόικα να πιέζει την κυβέρνηση για επιπρόσθετα μέτρα μετά τις περιφερειακές εκλογές. Εάν μάλιστα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καταγραφεί και μία έντονη αντίδραση των πολιτών με την καταψήφιση πολλών υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, τότε θα περάσει στην κατά μέτωπο επίθεση κάνοντας την αρχή με την πρόταση μομφής.
Διστακτικός
Όμως, πέρα από το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς στην περίπτωση της συγκυβέρνησης, τι άλλο τον κάνει διστακτικό στο να βρεθεί σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση; Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν πως, παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από τη βάση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει το κόμμα του σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη υποστηρίζουν ότι δεν έχει βρει τον βηματισμό του, αλλά και το στυλ του προκειμένου να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι κατά τη διαδικασία της πρότασης μομφής θα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...