Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Επίθεση Γ. Παπανδρέου σε ΝΔ και αποχή

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και νέα σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για πελατειακές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και για ψηφοθηρική πολιτική, μιλώντας, απόψε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του ιερού δικαιώματος της ψήφου, ζητώντας "ψήφο αυξημένης ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, το μέλλον και την αξιοπιστία της χώρας".
"Αποφασίζουμε και ψηφίζουμε αν η πατρίδα μας ολοκληρώνει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί για τη σωτηρία της χώρας ή αφήνουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση και αφήνουμε τους κόπους και τις θυσίες να πάνε χαμένες", είπε ο πρωθυπουργός.
"Με κόπο αποκτήσαμε την αξιοπιστία και το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας για να προστατεύσουμε το συμφέρον της χώρας", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο να μην προχωρήσει η "απαράδεκτη" πρόταση για αφαίρεση ψήφου όσων χωρών έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. "Είχα το χρέος και το καθήκον να δώσω τη μάχη, γιατί το να αφαιρεθεί η ψήφος από μια χώρα που έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, θα ήταν μια απαράδεκτη αποδοχή ήττας της Ευρώπης, αλλά και στέρηση από έναν λαό που έχει δείξει με τους αγώνες του ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι θέματα ανεξαρτησίας, ελευθερίας και δημοκρατίας" διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα στηρίζει τις προσπάθειες και δεν θα λέει άλλα στο εξωτερικό και άλλο στο εσωτερικό για ψηφοθηρικούς λόγους. Και συμπλήρωσε επαναφέροντας το θέμα των πρόωρων εκλογών για μία ακόμη φορά μετά τη διακαναλική συνέντευξη:
"Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών, που έχουν μόνο μικροκομματικά εκλογικά οφέλη. Και επαναλαμβάνω: σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσει ο Ελληνικός λαός, διότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".
 
Για την τοπική αυτοδιοίκηση
Έπειτα από συζήτηση για το θέμα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό και παρουσία δημάρχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν συλλογικά και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ποτέ δεν θέλησε η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες γιατί δεν θέλησε την πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων των πολιτών, διότι, όπως εξήγησε, έτσι θα μπορούσε να λειτουργεί πελατειακά.
Για τη Δυτική Αττική
Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στις "τεράστιες δυνατότητες" του Καλλικράτη, παρουσίασε πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στη Δυτική Αττική.
Ειδικότερα, είπε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πλατείας Αγ. Στυλιανού στο δήμο Ζεφυρίου και ανέφερε ότι θα γίνουν απαλλοτριώσεις τριών νέων μεγάλων εκτάσεων για χώρους πρασίνου, στο Καματερό και στους Αγ. Ανάργυρους, με χρήματα του Πράσινου Ταμείου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σε γειτονιές με το πρόγραμμα «Αθήνα x 4» και τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω σε χώρους πρασίνου και αναψυχής σε δύο σημεία, ενώ θα υπάρξει και ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τόνισε τέλος ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μια έννοια για την ελίτ, αλλά βαθιά ταξικό ζήτημα, ενώ έδειξε ξεκάθαρα αποφασισμένος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση βγει αποδυναμωμένη από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον δημοτικό κινηματογράφο "ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ", συμμετείχαν εκτός από την Τ. Μπιρμπίλη και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη και η υφυπουργός Εργασίας Ά. Νταλάρα. Πέρα από τοπικά στελέχη, νυν και υποψήφιοι δήμαρχοι, παρέστησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Κ. Γείτονας, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Πρωτόπαπας, Λ. Μίχος, Β. Παπανδρέου, καθώς επίσης και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Μ. Καρακλιούμη και Κ. Παπαντωνίου.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Για εκβιασμό του ελληνικού λαού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να φοβίσει τους ψηφοφόρους επειδή ο ίδιος φοβάται τα αποτελέσματα της κάλπης.
Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να "στρέψουν εναντίον της κυβέρνησης το πιστόλι που τους έχει βάλει στον κρόταφο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...