Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σκληραίνει η Μέρκελ παρά τις αντιδράσεις...

thumb
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιμένει στην πρόθεσή της να προωθήσει βασικές αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, μια κίνηση η οποία συναντά ήδη αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωζώνης. "Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία τίποτε το σημαντικό δεν είναι δυνατό," διακήρυξε η ίδια, επιμένοντας στη συμφωνία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα με το Γάλλο πρόεδρο και η οποία αποβλέπει στην ενίσχυση της "δημοσιονομικής πειθαρχίας" στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις των δύο χωρών συνεπάγονται τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά αρκετές χώρες. Η Μέρκελ επιμένει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα "νέο και σταθερό πλαίσιο" για να προλάβει μελλοντικές δημοσιονομικές κρίσεις, ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να είναι "νομικά απρόσβλητο" και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με τροποποίηση των συνθηκών, όπως λέει.

Ήδη, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις προτάσεις που διατύπωσαν Παρίσι και Βερολίνο και επανέλαβε την αντίθεσή του στην αλλαγή των συνθηκών. Οι προτάσεις προβλέπουν πιο αυστηρές κυρώσεις και μεγαλύτερη παρέμβαση στην περίπτωση μη σεβασμού των δημοσιονομικών κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας που ενώνει τις χώρες της Ευρωζώνης.

Επίσης Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να εισάγουν τη δυνατότητα να καταργούνται τα δικαιώματα ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για ορισμένους "κακούς μαθητές" και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αλλαγή των συνθηκών.

Τέλος, η γερμανική πίεση αποβλέπει στην εγκαθίδρυση ενός "μηχανισμού κρίσης", ενός είδους κωδικοποιημένης διαδικασίας πτώχευσης ενός κράτους, που θα αποζημιώνει τους κατόχους ομολόγων αυτού του κράτους σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης...

Την αντίθεσή της εξέφρασε επίσης η Ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επέμεινε ότι οι αποφάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ και ομόφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...