Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

Τόνισε ότι η προσήλωση στους στόχους ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας
Παράθυρο «συμψηφισμού» και επαναδιαπραγμάτευσης, όπως είπε, ορισμένων από τους επαχθέστερους όρους του μνημονίου άφησε άνοιχτο από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός -υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Πρόσθεσε πως η συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται και βοήθησαν στο να μη γίνει αποδεκτή η εισήγηση για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα κράτη παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο Ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο Ανέφερε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την  επιπλέον μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής.
Απαντώντας για τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα ύστερα από τη διακαναλική συνέντευξη, ανέφερε ότι η άνοδος των σπρεντ δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια. "Η κίνηση μου αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ψήφου ευθύνης", σημείωσε.
"Αποφύγαμε το χειρότερο και μια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου για την πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη λογική, σύμφωνα με την οποία μπορεί να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου σε ένα κράτος για όλα τα ζητήματα, ακόμη και εκείνα που αφορούν στην άμυνα και στις σχέσεις με τους γείτονές της.
"Χτυπά βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και των εθνών. Η Ε.Ε. έχει μια παράδοση δημοκρατίας που θέλουμε να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε", είπε. "Δώσαμε μάχη για τις θέσεις της χώρας μας", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως ελληνική επιτυχία το γεγονός ότι η γαλλογερμανική πρόταση δεν πέρασε, αναφέροντας ότι δεν δέχτηκε καν να μπει ως θέμα συζήτησης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. "Μετά την παρέμβαση μας δημιουργήθηκαν οι συσχετισμοί που τελικά μας έφεραν αυτό το θετικό αποτέλεσμα", πρόσθεσε.
Για τη δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών, έκανε λόγο για σημαντική νίκη και μία "ψηφίδα"  στη δημιουργία ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Επιμένει στην "ψήφο ευθύνης"
Ερωτηθείς για το δίλημμα που έθεσε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει η χώρα με σταθερότητα στις μεγάλες αλλαγές.
Άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι θα περίμενε αυτά που λέει στο εσωτερικό να τα λέει και στο εξωτερικό και τόνισε πως "το εσωτερικό κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνον η κυβέρνηση αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις".
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για ελληνική πρόταση, αλλά για σχέδιο που επεξεργάζεται το ΔΝΤ. Εκτίμησε ότι αποτελεί ένδειξη ότι οι θυσίες έχουν αντίκρυσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...