Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Στους δρόμους κατά της λιτότητας
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους των Βρυξελλών αλλά και σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. Με κύριο σύνθημα «όχι στη λιτότητα, προτεραιότητα στην εργασία και στην ανάπτυξη», οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινα και πράσινα μπαλόνια και πανό κατέληξαν στα κτίρια της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με κύριο αίτημα οι κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την πολιτική της λιτότητας. «Οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα». Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η οποία οργάνωσε και την κινητοποίηση, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, ενώ ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Τζον Μονκς επεσήμανε ότι «αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία είναι οι νέοι, οι οποίοι βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας».
Διαδηλώσεις παντού
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Λετονία, στη Σλοβενία, στην Ισπανία και στην Πολωνία.
Στη Βαρσοβία χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν εργασιακή ασφάλεια και να καταδικάσουν τις μειώσεις μισθών. «Θέλουμε μια σταθερή και δίκαιη Πολωνίας, όπως την ονειρευτήκαμε το 1980» ανέφερε ο Γιάνους Σνίαντεκ, ηγέτης της «Αλληλεγγύης» (του συνδικάτου που υπό την ηγεσία του Λεχ Βαλέσα «πολέμησε» κατά του κομμουνισμού στη δεκαετία του 1980), προσθέτοντας ότι «κερδίσαμε την ελευθερία μας από τον κομμουνισμό και αυτή την ελευθερία καταχρώνται η οικονομική και η πολιτική ελίτ για να δημιουργήσουν μια άνετη ζωή για τους εαυτούς τους, την ώρα που ρίχνουν όλα τα βάρη στο λαό».
Διαδηλώσεις υπήρξαν και στο Δουβλίνο, όπου ένα φορτηγό όχημα έπεσε στις πύλες του Κοινοβούλιου της Ιρλανδίας, ενώ στη Σλοβενία συνεχίστηκε και χθες για τρίτη ημέρα η απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Σλοβενία απεργούν με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας υιοθέτησε νομοσχέδιο που προβλέπει το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών για τη διετία 2011-2012. Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμό των δημόσιων δαπανών, κάτι για το οποίο υπήρξε συμφωνία με επτά συνδικάτα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τα οποία αποδέχθηκαν το προσωρινό πάγωμα των μισθών τους.
Πανεθνική απεργία στην Ισπανία
Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων οκτώ ετών έγινε χθες στην Ισπανία, όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομία στη Βαρκελώνη αλλά και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άτομα να τραυματιστούν.
Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα προβλήματα κυρίως στον τομέα των μεταφορών, καθώς ακινητοποιημένα έμειναν τα περισσότερα τρένα και οι συρμοί του μετρό, ενώ μόλις το 20% των ευρωπαϊκών και το 40% των διεθνών πτήσεων πραγματοποιήθηκαν, όπως άλλωστε προέβλεπε και η συμφωνία των συνδικάτων με την κυβέρνηση. Καθιστικές διαμαρτυρίες οργανώθηκαν στις εισόδους εργοστασίων και αγορών σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές περικοπές ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας.
Περικοπές στη Γαλλία για το έλλειμμα-ρεκόρ
Σε επίπεδα-ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 7,7% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατατέθηκε χθες, το έλλειμμα την επόμενη χρονιά θα μειωθεί στο 6%, με την κυβέρνηση Σαρκοζί να διαφοροποιείται σε σχέση με τα σκληρά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς ναι μεν κινείται στο «δρόμο» του περιορισμού των δημόσιων δαπανών και των φοροελαφρύνσεων αλλά στοχεύει στην επιτάχυνση της οικονομικής ενίσχυσης. Ο προϋπολογισμός αποσκοπεί στην εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ μέσω της μη ανανέωσης του πακέτου στήριξης της οικονομίας, άλλων 10 δισ. ευρώ μέσω της άρσης φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και στην εξοικονόμηση κονδυλίων μέσω περικοπών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και «παγώματος» των μισθών.
Το 2011 οι συνολικές κρατικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 286,4 δισ. ευρώ, ενώ το κρατικό χρέος αναμένεται να ενισχυθεί στο 86,2% του ΑΕΠ το 2011 και να αυξηθεί περαιτέρω το 2012. Επιπλέον προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2% το 2011, έναντι 1,5% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...