Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα δέματα - βόμβες

Μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών διωκτικών Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν σταλεί κι άλλα πακέτα – βόμβες σαν εκείνα που εντοπίστηκαν στο Ντουμπάι και την Βρετανία και είχαν προορισμό δύο συναγωγές στο Σικάγο. Τα δέματα με τα εκρηκτικά, που είχαν σταλεί από την Υεμένη, φέρουν ίχνη της Αλ Κάιντα.
Αμφότερα περιείχαν το υλικό PTN, το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί στην αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε πτήση προς το Ντιτρόιτ το 2009.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι τα δέματα, που μετέφεραν δύο εμπορικά αεροσκάφη από την Υεμένη, συνδέονται με την Αλ Κάιντα, καθώς η οργάνωση έχει ισχυρά ερείσματα στην αραβική χώρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για «σοβαρή τρομοκρατική απειλή», την ώρα που οι υπηρεσίες ερευνούν εξονυχιστικά όλα τα δέματα που φτάνουν στις ΗΠΑ από την Υεμένη. Στο πλαίσιο του συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση, «επιστρατεύτηκαν» μέχρι και μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να συνοδεύσουν μία πτήση η οποία προσγειώθηκε τελικώς με ασφάλεια στη Νέα Υόρκη.
Στη Βρετανία οι ειδικοί ερευνούν τα πακέτα προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά τους, σε περίπτωση που εύρισκαν το στόχο τους. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ανταλλακτικά εκτυπωτών, αλλά παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πώς είχε σχεδιασθεί να πυρδοτηθούν.
«Δεν θεωρούμε ότι η απειλή έχει εξουδετερωθεί», δήλωσε ο σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι τα δέματα προήλθαν από την Υεμένη. Επίσης ξέρουν ότι η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου –που έχει την βάση της στην Υεμένη- εξακολουθεί να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, των πολιτών μας και των συμμάχων μας».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα δέματα εντοπίστηκαν ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.
Δύο μεγάλες ταχυδρομικές εταιρείες, η FedExκαι η UPSακύρωσαν όλες τις παραλαβές τους από την Υεμένη, λέγοντας ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...