Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Για να αποφύγουν το νέο Ασφαλιστικό


Φυγή στη σύνταξη για 80.000 υπ...

Πρωτοφανές κύμα φυγής στη σύνταξη φέρνει το νέο Ασφαλιστικό (η έναρξή του θα γίνει από το 2011) με 80.000 και πλέον εργαζομένους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, να αποχωρούν μέχρι τέλος του έτους. Μάλιστα, οι 40.000 από τους 80.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη προβληματική καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλ. Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας, μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση για εφάπαξ 33.000 υπάλληλοι και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αγγίξει τους 40.000, από 35.000 που αρχικά είχε προβλεφθεί. Πρόκειται για εργαζομένους στο Δημόσιο, στους οποίους πρέπει να προστεθούν άλλοι 40.000 του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτούνται.

Πρόβλημα με το εφάπαξ
Το πρόβλημα με την καταβολή του εφάπαξ στο Δημόσιο είναι εκρηκτικό. Για όσους παραλαμβάνεται η πράξη συνταξιοδότησης από το ΤΠΔΥ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η ημερομηνία διεκπεραίωσης θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2013! Ως γνωστόν ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 40.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας
Διευκρινίζεται ότι όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναφέρονται μόνο σε όσους δεν θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010. Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται μόνο με τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτουμένων συντάξιμων ετών. Αντίθετα, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας δεν επιδρά στη θεμελίωση. Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας προσδιορίζει, μόνο, τον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης. Κατά συνέπεια, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, «κλειδώνουν» τα σημερινά όρια ηλικίας και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία όσο χρόνο επιθυμούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι ειδικότερα για τους ασφαλισμένους (και τις ασφαλισμένες) στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ υπήρξε μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη συνταξιοδοτούνται με τα όρια ηλικίας που προβλέπονται κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών και όχι με τα ηλικιακά όρια που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν. Με βάση αυτή τη ρύθμιση κατοχυρώνονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που μπορούν, κατά συνέπεια, να παραμείνουν στην εργασία ώστε να ασφαλιστούν για περισσότερα χρόνια και να δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη. Ερχεται ερμηνευτική εγκύκλιος
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι όσον αφορά το Δημόσιο αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για τον νέο νόμο Παπακωνσταντίνου (3865/2010). Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31-12-1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ- όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Τσακανίκας (ερμηνεύοντας τον νέο νόμο)θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Μάλιστα στην 25ετία υπολογίζεται (όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη) και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου. Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις 31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα «γλιτώσουν» και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...