Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost θέλησε να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις Σόιμπλε για το πιθανό νέο πρόγραμμα επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης. Υπενθύμισε πάντως πως η απόφαση του Νοεμβρίου του Eurogroup κάνει λόγο για πιθανό νέο πρόγραμμα και νέα μέτρα.
Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης από το πρόγραμμα υπενθυμίζοντας πως η «Ελλάδα δεν μπορεί να παίρνει τη βοήθεια και να ξεχνά τους όρους».
Ο Μίχαελ Μάιστερ βλέπει θετικά σημάδια τονίζει όμως πως «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν» ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν το χρέος είναι βιώσιμο.
Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του κ. Μάιστερ στο newpost:
- Πολλά ακούγονται προσφάτως στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία σχετικά με ένα πιθανό νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα. Τελικά θα υπάρξει νέο πακέτο για τη χώρα;
- «Δεν είμαι σίγουρος, αλλά υπάρχει μια λάθος ερμηνεία στην Ελλάδα σχετικά με μια δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες. Ο κ. Σόιμπλε απλά επανέλαβε τη θέση του Eurogroup που αποφασίστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2012. Τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εαν αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να επιτευχθεί μια περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του ελληνικού χρέους, όταν - και αυτή η προϋπόθεση είναι η πιο σημαντική για μένα- η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, που θα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016, η Ελλάδα θα μπορεί να πετύχει ένα σταθερό ΑΕΠ».
- Με ποια μορφή θα έρθει το νέο πακέτο βοήθειας, τι μέτρα θα φέρει στη χώρα. Θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας;
-«Προς το παρόν δεν είναι η ώρα να σκεφτόμαστε κανένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, οποιασδήποτε μορφής. Πρώτα απ'όλα θα εξετάσουμε - όπως έχει συμφωνηθεί- ολόκληρη την κατάσταση στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής. Ωστόσο αυτή η εξέταση δεν έχει καν αρχίσει. Το πιο σημαντικό επί της παρούσης είναι η Ελλάδα να εργάζεται πάνω στην ολοκληρωμένη των όρων που συμφωνήσαμε για τη βοήθεια».
- Στην Ελλάδα υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα πως δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν νέα μέτρα. Τι πιστεύετε θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης; Το χρέος της είναι βιώσιμο;
- «Η Ελλάδα εθελοντικά δέχθηκε τη βοήθεια του Eurogroup με τη ισχυρή προϋπόθεση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παίρνει τη βοήθεια και να ξεχνά τους όρους. Έχουμε αρκετά καλά σημάδια για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά ακόμα υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν. Τελικά είναι πολύ σημαντικό ώστε οι συμφωνημένοι στόχοι επιτευχθούν. Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πάρει πίσω ένα μέτρο θα πρέπει τότε να παρουσιάσει κάποια άλλα μέτρα ισοδύναμα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτήν την ευθύνη».
newpost.gr