Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Περιμένοντας το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Της Αγγελικής Σπανού

Το φθινόπωρο ξεκίνησε με δυναμικές κινητοποιήσεις (εναντίον κυρίως του μέτρου της διαθεσιμότητας) και δημοσκοπικό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απεργίες χαρακτηρίστηκαν από μικρή συμμετοχή των εργαζομένων και εκπνέουν, ενώ οι δυνάμεις που χάνει η Χρυσή Αυγή κατευθύνονται κυρίως προς τη ΝΔ που ανακτά -οριακά- την πρώτη θέση, όπως δείχνουν οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Της Αγγελικής Σπανού
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την φορά των πραγμάτων και να διαπιστώνουν ότι αποτράπηκε ο κίνδυνος να σηκωθεί ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που θα ενίσχυε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια στο εξής, όπως όλα δείχνουν, θα κατατείνει στην τεκμηρίωση
της κυβερνητικής θεωρίας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στη βία και δεν σέβεται τη νομιμότητα με απόλυτο τρόπο. Αυτή η παλιά κολώνια παραμένει εξαιρετικά αγαπημένη στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που επιδιώκουν να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για θέματα τάξης και ασφάλειας.
Η βαθύτερη πρόθεση είναι η υπέρβαση του διλήμματος «μνημόνιο/αντιμνημόνιο» που δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση, αφού η οικονομία δεν ανεβαίνει, και η αντικατάστασή του από ένα άλλο, βολικότερο, που συνοψίζεται ως «ομαλότητα-σταθερότητα/αταξία-χάος».
Δεν μπόρεσε και δεν ήθελε να κρύψει τη χαρά του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στο twitter του: «Η ΟΛΜΕ ανέστειλε την απεργία της. Στα νοσοκομεία δεν απήργησε ούτε το 2%. Μά γιατί στο κάνουν αυτό Αλέξη μου; Ενώ εσύ ζήτησες Ανατροπή τώρα».
Αφού ανακοίνωσε το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι είναι πρόταση της ελληνικής πλευράς και όχι της Τρόικας, κάτι που διέψευσε ο προκάτοχός του Α. Λυκουρέντζος, ο υπουργός Υγείας βρήκε το χρόνο και την ενέργεια να ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για έναν σχεδιασμό που, κατά την εκτίμησή του, δεν του βγήκε. Στη ΝΔ, άλλωστε, θεωρούν ότι "τους βγαίνει".
Με όποιον υπουργό ή βουλευτή και να μιλήσει κανείς θα διαπιστώσει την ανακούφισή του και την αίσθησή του ότι το προαναγγελθέν θερμό φθινόπωρο πηγαίνει καλύτερα από όσο προβλεπόταν. Η επικαιρότητα μονοπωλείται από τις αστυνομικές και δικαστικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χ.Α. ξεμπροστιάζεται και ένας ακόμη γείτονας της ΝΔ, ο Π. Καμμένος, έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης για την πρόσκλησή του σε κατοίκους της Χαλκιδικής να προπηλακίσουν δήμαρχο. Είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος από την Τρόικα περνά σε δεύτερο πλάνο και εκ των πραγμάτων αποδραματοποιείται, την ώρα που τα νέα μέτρα λιτότητας βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας.

Ο πρωθυπουργός θα φύγει το Σάββατο για τις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με την Κρ. Λαγκάρντ, ενώ θα συνεχίσει από εκεί για το Ισραήλ για να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή.

Ο Α. Σαμαράς θα ασχοληθεί με τη διπλωματία κορυφής, όπως αυτές τις μέρες ο Ευ. Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη, και -όσο μπορεί- δεν θα λερώνεται από τα απόνερα της καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους πολλούς. Και η επόμενη σύγκρουσή του στη Βουλή με τον πολιτικό του αντίπαλο θα είναι πάνω στα θέματα στα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπερέχει και ότι μπορεί να εκθέσει την άλλη πλευρά.

Αν δεν υπήρχε και η πραγματικότητα μιας οικονομίας σε ασφυξία και μιας κοινωνίας που σπαράσσεται, αν δεν υπήρχαν τέτοιες διαχειριστικές επιδόσεις και τόση έλλειψη βούλησης να δοθεί ο λογαριασμός και στην ελίτ της χώρας, ίσως θα ήταν η τέλεια ρελάνς.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...