Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα = Απεικόνιση περικοπών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,502 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,484 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,833 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,893 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,906 δισ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32,987 δισ. ευρώ).
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,913 δισ. ευρώ, 1,106 δισ. ευρώ ή
3,7%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29,807 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο, μετά τις ανακατανομές που επήλθαν με την οριστικοποίηση των προσωρινών στοιχείων, οι άμεσοι φόροι υπερέβησαν το μηνιαίο στόχο κατά 259 εκατ. ευρώ ή 14,1% ενώ οι έμμεσοι φόροι κατά 63 εκατ. ευρώ ή 3,4%.
Βαφτίζουν το έλλειμμα πρωτογενές πλεόνασμα: Στην πράξη αφαιρέθηκαν 2 δισ. πόροι από την κατανάλωση και τις επενδύσεις που θα πήγαιναν στην -με πολλαπλάσιο αντίκτυπο- ανάπτυξη της οικονομίας. Αν τηρούνταν οι στόχοι αυτοί, το πρωτογενές πλεόνασμα σε απόλυτο μέγεθος θα μετατρεπόταν σε έλλειμμα 0,5 δισ., σε σχετικό όμως μέγεθος θα ήταν μηδαμινό αφού θα αύξανε το ΑΕΠ.
Μαγική εικόνα
Το εμφανιζόμενο ως «πληροφορία» τροποποιημένο έλλειμμα δεν είναι το πραγματικό. Γιατί π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνει στα ταμειακά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού τις επιστροφές κερδών 1,5 δισ. των ξένων κεντρικών τραπεζών που το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει με την υποσημείωση πως δεν είχαν προβλεφθεί στον ΚΠ 2013 όταν καταρτιζόταν; Μήπως γιατί τα κέρδη αυτά προορίζονται για την απ' ευθείας μείωση του δημοσίου χρέους και γι' αυτό δεν πρέπει να λογίζονται πουθενά σαν έσοδα ταμειακά ή μη, κάτι που ούτε η ΤτΕ αναφέρει;
Αν έτσι είναι, τότε τα έσοδα αυτά κακώς, κάκιστα, λογίζονται ως κανονικά έσοδα του ΚΠ και η αφαίρεσή τους διευρύνει τόσο το δημόσιο όσο και το πρωτογενές έλλειμμα, που γίνονται 9,6 δισ. και 3,25 δισ. αντίστοιχα!
Η μαγική εικόνα με το προπαγανδιζόμενο πλεόνασμα των 3 δισ. του ΚΠ αίφνης μαύρισε με μία τρύπα 3,25 δισ.!
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μητσοτάκης: Σημαντικό να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης ώστε να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε απ...