Μικρή διαφορά της τάξης του 1,2% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και πτώση της τάξης των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (σε σχέση με προηγούμενη έρευνα του Ιουνίου), καταγράφει μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της εταιρείας MRB, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real News, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας):
• Νέα Δημοκρατία: 22,2% (22%)
• ΣΥΡΙΖΑ: 21% (20,8%)
• Χρυσή Αυγή: 6,8% (9,1%)
• ΠΑΣΟΚ: 5,5% (6,1%)
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,3% (5,5%)
• ΚΚΕ: 5% (5,1%)
• Δημοκρατική Αριστερά: 3,3% (3%)
• Οικολόγοι Πράσινοι: 1,8% (2,1%)
• Άλλο κόμμα: 5,6% (4,6%)
Σημειώνεται, πάντως, ότι η κατάσταση που αποτυπώνεται από τη δημοσκόπηση είναι απόλυτα ρευστή, καθώς επί της ουσίας πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η... αδιευκρίνιστη ψήφος, με ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 23,5%! Αυτό που προκύπτει, επίσης, είναι ότι το ποσοστό που έχασε η Χρυσή Αυγή δεν πήγε σε κάποια κόμματα, αλλά προστέθηκε στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Η ΝΔ κέρδισε μόλις 0,2%, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μειωμένα είναι και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (κατά 0,6 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα), ενώ οριακή ενίσχυση καταγράφουν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά (κατά 0,1 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 1,5% με το κόμμα της Ν.Δ να φθάνει στο 29% και την αξιωματική αντιπολίτευση στο 27,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 36,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23,3%.
Τι λένε για τη Χρυσή Αυγή
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Χρυσή Αυγή, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μια έντονη ανησυχία των πολιτών για τη δράση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,1%) θεωρούν ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί το 27,3%. Επίσης, ποσοστό 77,7% θεωρεί ότι η δράση της πλήττει την εικόνα της χώρας δε διεθνές επίπεδο.
Οι πολίτες εκφράζουν πάντως την ανησυχία τους αν τελικά τεθεί εκτός νόμου. Το 54,6% των πολιτών εκτιμά ότι το κόμμα θα ενδυναμωθεί αν τεθεί εκτός νόμου, ενώ το 32,5% διαφωνεί με αυτή την άποψη. Όσο για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, το 43,4% διαφωνεί και το 40,7% συμφωνεί. Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα της Χ.Α. είναι μεγάλο αφού και αποσυσπείρωση παρατηρείται (71%, έναντι 80,3% του Ιουνίου) και το ποσοστό της είναι το χαμηλότερο μέσα στο 2013.
eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου