Το καταστατικό έχει συνταχθεί το 1987 και είναι σφραγισμένο με το έμβλημα της οργάνωσης, σε κόκκινο χρώμα. Πρόκειται για το ρουνικό σύμβολο Wolfsangel (Λυκοπαγίδα), το οποίο έφερε η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των SS. Σύμφωνα με το καταστατικό, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται αυστηρώς από ένα συγκεντρωτικό σχήμα με κορυφή τον αρχηγό, δηλαδή το Νίκο Μιχαλολιάκο.
Το κόμμα χωρίζεται σε δύο οργανώσεις:
  1. την Χρυσή Αυγή ως κίνηση «για την έρευνα και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας […] υπό το πρίσμα της κοσμοθεωρίας και της βιοθεωρίας του εθνικοσοσιαλισμού.
  2. Η πολιτική έκφραση της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο «Λαϊκός Σύνδεσμος», που στοχεύει «στην ιδεολογική διαφώτιση και την πολιτική οργάνωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού και επιφορτίζεται με τη διεξαγωγή του αντίστοιχου πολιτικού αγώνα».
Η δομή της είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού έχει 6 διευθύνσεις, που υποδιαιρούνται σε τμήματα, ανάλογα με τις δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα τμήματα «Φυλετικών Ερευνών», Εκπαιδεύσεως Μελών» και «Οργανώσεως Πυρήνων Αμύνης». Τα μέλη της οργάνωσης κατατάσσονται σύμφωνα με μια οργανωτική και μια διοικητική πυραμίδα, οι οποίες δεν συμπίπτουν. Οι βαθμίδες διοικητικής ιεραρχίας κατά αύξουσα κλίμακα είναι : Φαλαγγίτης, Λοχίτης, Πυρηνάρχης, Ομαδάρχης, Τομεάρχης, Φαλαγγάρχης. Η διοικητική ιεραρχία συμπίπτει με τη στρατιωτική δομή που απαιτεί η δράση του «Λαϊκού Συνδέσμου», ενώ η οργανωτική ασχολείται απλά με απλές προπαγανδιστικές δραστηριότητες της οργάνωσης.
Όσον αφορά το ρόλο του αρχηγού, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι «ο Ανώτατος ηγέτης της Χρυσής Αυγής». Προΐσταται του Κεντρικού Συμβουλίου, χωρίς να μετέχει αυτό. Έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων και δεν είναι υποχρεωμένος σε καμία περίπτωση να ακολουθεί την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου. Υπάρχει πρόβλεψη καθαίρεσής του αλλά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον, μιας και απαιτείται η ομόφωνη συγκατάβαση των 7 μελών του Κεντρικού Συμβουλίου, 4 εκ των οποίων είναι ορισμένα από τον αρχηγό. Στο καταστατικό περιγράφεται ξεκάθαρα ο αρχηγοκεντρικός χαρακτήρας της οργάνωσης, που είναι εμπνευσμένος από το ναζιστικό πρότυπο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Πλάι στα σκωληκόβρωτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών βλέπαμε να φαντάζουν επιβλητικά τα οικοδομήματα των εθνών που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία. Η Γερμανία του Χίτλερ είναι φυσικά το λαμπρότερο από αυτά αλλά όχι και το μοναδικό. Έτσι η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε στην Αρχή του Αρχηγού ως θεμέλιο πολιτειακής νομιμότητας».
Το καταστατικό καθορίζει ακόμη και τη συμπεριφορά των μελών της Χρυσής Αυγής. Κατά την είσοδο και την έξοδο των μελών στα γραφεία της οργάνωσης, το μέλος υποχρεούται να προχωρά σε «εθνικοσοσιαλιστικό χαιρετισμό», ο οποίος δεν επιτρέπεται να είναι «νωθρός και χαλαρός».
Οι χρυσαυγίτες δεν μπορούν να κυκλοφορούν ντυμένοι όπως να ΄ναι…Η αμφίεση των μελών της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι «λιτή, ευπρεπής, σοβαρή και πειθαρχημένη εντός των γραφείων, κατά τα εθνικοσοσιαλιστικά πρότυπα». Εκτός των γραφείων, «επιβάλλεται αμφίεση που φανερώνει αγωνιστικό ήθος» και σημειώνεται ότι σαν τέτοια προτείνεται « χακί ή φαιό πουκάμισο, μαύρο ή χακί παντελόνι, μαύρο ή χακί χιτώνιο, αρβύλες ή μπότες. Το σύμβολο συμπληρώνει γραβάτα και μικρό εθνικοσοσιαλιστικό σύμβολο ελευθέρας επιλογής». Απαγορεύονται αυστηρά τα μακριά μαλλιά και μούσια, ακατάστατη και έξαλλη αμφίεση, κάπνισμα, διότι αποτελεί δείγμα του «ανεύθυνου και ασύδοτου τρόπου ζωής που δεσπόζει σήμερα στην κοινωνία μας και τον οποίο το εθνικοσοσιαλιστικό ήθος πολεμά αμείλικτα».
Το καταστατικό αναφέρει ρητά: « Το δίπτυχο προς το οποίο ένας εθνικοσοσιαλιστής μένει απαρασάλευτα προσηλωμένος μέχρι θανάτου είναι το φυλετικό-ηθικό δίπολο: αίμα-τιμή».
Matrix 24