Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κον Μπεντίτ: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ αλλά αν αποχωρήσει δεν θα καταρρεύσει η Ε.Ε

Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ αλλά αν αποχωρήσει δεν θα καταρρεύσει η Ε.Ε, είπαν ο Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς των Πρασίνων της Ευρώπης σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα


«Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυνε στους Έλληνες πολίτες ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» . Πυκνό ακροατήριο παρακολούθησε τις εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ μίλησε για «την ανάγκη ενός αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να υποστηρίζονται οι πλέον αδύναμες χώρες και κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επείγον σχέδιο οικονομικής βοήθειας με πόρους από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες καθώς και του συστήματος υγείας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ. Βεβαίως, αν αποχωρήσει δεν θα επέλθει η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το θέμα είναι πως βλέπουμε την Ευρώπη. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έχουμε εισέλθει σε μία “μετα-εθνική” εποχή, όπου τα έθνη κράτη δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους και πρέπει να εκχωρήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρμοδιότητες που χρειάζονται. Ή θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση ή η παγκοσμιοποίηση θα μας προσπεράσει.»
Σχολιάζοντας τις γερμανικές εκλογές, σημείωσε: «Δεν ξέρω αν μετά τη νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει η γερμανική πολιτική. Όμως, πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε συνεχώς το μυαλό μας στο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη για να αλλάξει και η πολιτική.» Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα λάθη, που, κατά τη γνώμη του, έγιναν κατά την προεκλογική καμπάνια από τους Γερμανούς πράσινους.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη Χρυσή Αυγή, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Χρυσή Αυγή, όπως και τα άλλα αντίστοιχα μορφώματα στην Ευρώπη, δεν δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης. Προϋπήρχαν τα προβλήματα στις κοινωνίες. Η κρίση αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιεί το φόβο και να διευρύνει τις κοινωνικές ομάδες που αποπροσανατολισμένες υποστηρίζουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις. Αλλά η κρίση δεν είναι από μόνη της επαρκής εξήγηση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που αν και ευημερεί εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά ακροδεξιάς. Για να αποτραπεί η φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Εύκολο νομικά να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες για εγκληματική δράση, αλλά το κοινωνικό κράτος και η αντιμετώπιση της κρίσης είναι αυτό που θα την εξαλείψει.»
Αμφισβητώντας τη χρησιμότητα και την ορθότητα της θεωρίας των δύο άκρων, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ υπογράμμισε πως: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ τα πολιτικά κόμματα, είτε της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν λανθασμένα πολιτικά προγράμματα, αλλά δεν είναι εγκληματίες».
Η Ρεβέκκα Χαρμς από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας κυρίως στους νέους, την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και την αύξηση της φτώχειας. Αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή τόνισε: «Είναι θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού, αλλά νομίζω ότι άργησε. Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την παραπομπή στη δικαιοσύνη. Χρειάζεται να ληφθούν και πιο δίκαια πολιτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.»
Για τις ευρωεκλογές
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η καμπάνια μας για τις ευρωεκλογές τονίζει ότι εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη και γι΄ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε και να κινητοποιηθούμε για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα. Το κάλεσμα αυτό, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, απευθύνεται σε κάθε δημιουργική δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και σε κάθε πολίτη. Είναι ένα κάλεσμα για να συμμετάσχουμε σε μια βαθιά αλλαγή της Ευρώπης. Ναι, ασκούμε κριτική στις σημερινές πολιτικές, αλλά δεν φταίει αφηρημένα η Ευρώπη, φταίνε συγκεκριμένοι πολιτικοί συσχετισμοί, συγκεκριμένες πολιτικές. Γι’ αυτό προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωπαϊκές εκλογές, να αλλάξουν τις πολιτικές εκλέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνες τις δυνάμεις που θα δώσουν ώθηση στην αλλαγή της Ευρώπης. Ζητάμε να εκλεγούν περισσότεροι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προωθήσουμε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικολογική βιωσιμότητα και ενισχυμένο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.»
Η Βούλα Τσέτση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν από 4 χρόνια οι Πράσινοι ήταν η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την αποτυχία των μέτρων λιτότητας. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Να αξιοποιήσουμε τις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, προκειμένου να αλλάξουμε τις πολιτικές ισορροπίες και κατ’ επέκταση τις πολιτικές. Να αξιοποιήσουμε, επίσης, την ελληνική Προεδρία ως μοχλό πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένες σταθερές θέσεις και προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και αναφερόμενος στο κόμμα δήλωσε: «Είμαστε μία αντισυστημική και ταυτόχρονα θεσμική δύναμη. Επιδιώκουμε δημιουργικές ανατροπές μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή σε διψήφια νούμερα, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο πράσινος πολιτικός πόλος, τόσο στο εθνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν οι πολιτικές.»
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...