Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η αχόρταγη τρόικα πάλι απαιτεί



Αχόρταγη ήρθε στην Αθήνα η τρόικα, η οποία χθες είχε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η υστέρηση ενός δισ. ευρώ στα έσοδα του Προϋπολογισμού επισκίασε τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις και για τους στόχους είσπραξης εσόδων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί προχώρησαν και σε «επιπλήξεις» προς το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ αρνητικοί εμφανίζονται και για τα προτεινόμενα
σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών,
τα οποία απορρίπτουν επιμένοντας στον αιφνίδιο θάνατο των εταιριών!

Οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίστηκαν να μην παίρνουν στα σοβαρά τα σενάρια για τον νέο φόρο ακινήτων επιμένοντας ότι δεν διασφαλίζεται ότι θα εισπραχθούν αυτά που λέει η κυβέρνηση.

Επίσης, η τρόικα αμφιβάλλει για τα στοιχεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό, το οποίο θεωρεί ότι, ακόμα και αν επιτευχθεί, δεν θα έχει βάσεις.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αστοχίες του Προϋπολογισμού στο τομέα των εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

-Τα έσοδα προ φόρων την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 παρουσιάζουν υστέρηση πάνω από ένα δισ. ευρώ σε σχέση με αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι.

-Ειδικά τα έσοδα από άμεσους φόρους κατέγραψαν υστέρηση κατά 158.000.000 ευρώ.

Είναι γνωστό πάντως ότι, εάν η υστέρηση στα έσοδα δεν καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα (φόρος εισοδήματος, φόρος στα ακίνητα τέλη Ι.Χ. κ.λπ.), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για να επιτευχθεί ο πολυδιαφημισμένος στόχος του.

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται και η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου ύψους οκτώ δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες, η οποία κατά τους τροϊκανούς εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι δεν θα διατεθεί φέτος όλο το ποσόν, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις ενώ πολλά αιτήματα δεν είναι «νόμιμα». Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να μειωθεί ο στόχος αποπληρωμής οκτώ δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή να μείνουν απλήρωτοι κάποιοι ιδιώτες!

Επίσης, η τρόικα εμμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ. Οι τροϊκανοί επιμένουν να μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες!
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...