Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτη δύναμη οι Σοσιαλδημοκράτες στην Αυστρία


Picture 0 for Πρώτη δύναμη οι Σοσιαλδημοκράτες στην Αυστρία

Νίκη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αλλά και σημαντική άνοδο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν προηγούνται με ποσοστό 26,4% έναντι 23,8% του συγκυβερνώντος μαζί τους στο «Μεγάλο συνασπισμό» συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Τα δύο συγκυβερνώντα μέχρι σήμερα, μεγαλύτερα κόμματα στην Αυστρία καταγράφουν
σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών της 28ης Σεπτεμβρίου 2008, όταν οι μεν Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 29,3% το δε Λαϊκό Κόμμα ένα 26%. Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει ένα 22,4% (το 2008 είχε πάρει 17,5%), χωρίς να αποκλείεται και η κατάκτηση τελικά της δεύτερης θέσης, αναδεικνύεται το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ στη τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 11,2% (έναντι 10,4% το 2008) και ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο σε εθνικές εκλογές κόμμα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, με 6%.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, στη νέα Βουλή πρόκειται να εκπροσωπείται και το επίσης νέο κόμμα ΝΕΟΣ, κατακτώντας ποσοστό 4,7%, ενώ οριακά στο απαραίτητο 4% για είσοδο στη Βουλή, βρίσκεται το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας με ποσοστό 3,7% έναντι του 10,7% που είχε αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές χάρη στον τότε αρχηγό του και στο μεταξύ αποβιώσαντα Γιεργκ Χάιντερ.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...