Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν είναι η λύση για την Ελλάδα τα νέα δάνεια, λέει ο Τσίπρας

Picture 0 for Δεν είναι η λύση για την Ελλάδα τα νέα δάνεια, λέει ο Τσίπρας
Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι νέα δάνεια, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

«Η αντίθεσή μας κατά των προγραμμάτων λιτότητας, έγκειται στο ότι αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το αντίθετο από εκείνο που έπρεπε» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, οι αγορές, οι οποίες δεν δανείζουν την Ελλάδα διότι δεν πιστεύουν ότι τα χρήματα θα επιστραφούν ποτέ, θα αντιδράσουν διαφορετικά και από τη στιγμή που υπάρξει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους, θα υπάρξει και πάλι χρήμα και ανάπτυξη, προσθέτει,
παραπέμποντας στο γεγονός πως πριν την εφαρμογή του προγράμματος το 2010 το χρέος ανερχόταν στο 110% του ΑΕΠ και σήμερα στο 170%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει, στρέφεται κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων, που έφερε τους ανθρώπους του Νότου σε αδιέξοδο και αργά ή γρήγορα και οι πολίτες στη Γερμανία ή την Αυστρία, θα πληρώσουν το τίμημα για ένα πρόγραμμα λιτότητας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου από τη Γερμανία, επισημαίνει πως αυτό, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πάγια θέση του κόμματός του και θα ήταν προς όφελος όλων, καθώς πρόκειται κατά βάση για ζήτημα ηθικής και ακόμη και αν επρόκειτο μόνον για ένα ευρώ, θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί.

Προσθέτει δε, πως θα πρέπει να αποκατασταθούν τα εγκλήματα των ναζιστών, προπάντων εξαιτίας της εκ νέου τώρα ανόδου της Ακροδεξιάς και αυτό το θέμα δεν αφορά μόνον τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους και σε αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μια συναίνεση.

Σε σχέση με τους γερμανικούς ισχυρισμούς πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ο κ. Τσίπρας παρατηρεί ότι το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό και θέτει το ερώτημα, αν η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι έχει κλείσει τότε γιατί αποφεύγει τον διάλογο με την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου είναι μια ιστορική υποχρέωση, στην οποία η Γερμανία δεν ανταποκρίθηκε και από την πλευρά της η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μια ανθρωπιστική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να το θέσει στην άκρη.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε, όπως τονίζει, μια μεγάλη πολιτική μεταστροφή σε ολόκληρη Ευρώπη. Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει την εφαρμογή του λάθους προγράμματος, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να αναδιανείμει τους πόρους στους φτωχούς.

Απορρίπτοντας έναν ανταγωνισμό των λαών της Ευρώπης μέσω υποτίμησης των νομισμάτων, προειδοποιεί για τον μεγάλο κίνδυνο διαίρεσης της Ευρώπης σε ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες, κάτι που αποτέλεσε και αντικείμενο της ομιλίας του την Παρασκευή στη Βιέννη με θέμα.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...