Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η «συνταγή» του θανάτου για τα ακίνητα



Σενάρια θανάτου για 5.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να οριστικοποιήσει τον ενιαίο φόρο ακίνητων που θα επιβληθεί το 2014 και θα «εξοντώσει» τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.

Το αναθεωρημένο σχέδιο για το χαράτσι, εκτός από τους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης για τα οικόπεδα, περιλαμβάνει και μια «πονηρή» παρέμβαση, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις ανάλογα με... την πρόσοψη του ακινήτου!

Μέτα τις προσαρμογές το... νεότερο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακίνητων προβλέπει αύξηση κατά 2%-3% του φόρου σχεδόν σε όλα τα κτίσματα, λόγω της εφαρμογής συντελεστή πρόσοψης. Συγκεκριμένα, εισάγεται συντελεστής πρόσοψης 1,02 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,03 για κτίρια
με περισσότερες από μία προσόψεις. Επίσης:

-Μειώνεται σε 0,4 από 0,5 ο συντελεστής ημιτελών κτισμάτων. Επίσης ο ορισμός του ημιτελούς κτίσματος γίνεται πιο ελαστικός, καθώς ημιτελές θεωρείται κάθε κτίσμα κενό, χωρίς κανονική παροχή ρεύματος.

-Αυξάνονται οι συντελεστές απομείωσης επιφάνειας για κτίρια ειδικών χρήσεων με επιφάνειες άνω των 1.500 τ.μ. (π.χ. για επιφάνεια 1.500-3.000 τ.μ. ο συντελεστής είναι πλέον 0,75, αντί 0,70).

-Μειώνονται οι συντελεστές ορόφου σε 1,03 από 1,04 για τον τέταρτο και τον πέμπτο όροφο και σε 1,04 από 1,06 για τον έκτο όροφο και κάθε άλλο όροφο πάνω από τον έκτο.

-Αυξάνεται από 1,02 σε 1,03 ο συντελεστής μονοκατοικίας.

Παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι μεταξύ 1.001 και 1.250 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθεί με βασικό φόρο 350 ευρώ (100Χ3,5 ευρώ ανά τ.μ., που είναι ο συντελεστής βάσει τιμής ζώνης). Εάν το διαμέρισμα είναι στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας, ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιασθεί με συντελεστή 1,03, ήτοι θα ανέλθει σε 360,5 ευρώ.

Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε μεγάλα αστικά κέντρα (όπως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου). Οι επιβαρύνσεις μετά τις αλλαγές των συντελεστών φτάνουν ακόμη και το 400%! Συγκεκριμένα:

-Η νέα κλίμακα των 25 συντελεστών φέρνει επιβαρύνσεις για μεσαίας και μεγάλης αξίας γήπεδα, δηλαδή για οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 300 ευρώ/τ.μ. και άνω.

-Εισάγεται συντελεστής απομείωσης (0,7) εάν υπάρχει κτίσμα, προκειμένου να απορροφηθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι για 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 3.000 ευρώ ο φόρος πριν ήταν 680 ευρώ, ενώ με τους νέους συντελεστές εκτινάσσεται σε 2.400 ευρώ!

Για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης η κλίμακα υπολογισμού του φόρου παραμένει η ίδια, αλλάζει όμως ο συντελεστής πρόσοψης. Ειδικότερα:

-Για κάθε έκταση με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό θα εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης 1,1 αντί 1,2.

-Για τα αγροτεμάχια με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο παραμένει ο συντελεστής 1,2.

-Παραμένει ως έχει ο συντελεστής κατοικίας 5, με τον οποίο πενταπλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο εντός του οποίου υπάρχει ακίνητο.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...