Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το 2015 θα ορθοποδήσει η Ελλάδα


Το 2015 θα ορθοποδήσει η Ελλάδα


Από το 2015 προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ελλάδα η Ernst & Young (EY), με τον τουρισμό και τις εξαγωγές να είναι οι βασικοί καταλύτες της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί και να φθάσει στο 30% το 2014, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν από το 2015.


Εφέτος η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάκαμψης. Σύμφωνα πάντα με την EY, προβλέπεται επάνοδος στην ανάπτυξη με μέσους ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 1,7% το 2015-2017.

Η χώρα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (μη περιλαμβανομένων των πληρωμών τόκων), ενώ οι δείκτες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης αρχίζουν να βελτιώνονται.

Η ΕΥ υποστηρίζει ότι η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης θα είναι η βασική κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης καθώς οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 4% ετησίως το 2014-2017. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναδεικνύονται σε πρώτο καταλύτη της ανάπτυξης, ενώ η μείωση των πραγματικών μισθών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του τομέα της μεταποίησης.

Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη μεσοπρόθεσμα καθώς η υψηλή ανεργία και η μείωση των πραγματικών μισθών θα συνεχίσουν να πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Φόβοι πολιτικής αστάθειας
Προς το παρόν δεν υφίσταται απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά οι φόβοι για πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να υπάρχουν, δεδομένης της πολύ υψηλής ανεργίας των νέων και του βαθμού της κοινωνικής αντίστασης στη λιτότητα, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αργή αναμένεται και η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, παρά τις θετικές ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομίας. Η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και η άνοδος του διεθνούς εμπορίου θα ενισχύσουν την ανάκαμψη προς το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και οι διευρυνόμενες αποκλίσεις σε ολόκληρη την ήπειρο θα λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Η έκθεση του διεθνούς οίκου προβλέπει για εφέτος συρρίκνωση της τάξεως του 0,5%, οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την πρόβλεψη του τελευταίου τριμήνου, και στη συνέχεια ανάπτυξη της τάξεως του 0,9% το 2014. Για το 2015-17 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 1,5% ετησίως. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Διευρύνονται οι ανισότητες
Η Γερμανία παραμένει η κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το τρέχον έτος. Τα περισσότερα κράτη της περιφέρειας όμως που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παραμένουν σε ύφεση το 2013, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης μειώνεται. Η έκθεση προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ιταλία και στην Πορτογαλία το 2014 και στην Ελλάδα το 2015.

Η ανεργία στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας το 12,6% στα μέσα του 2014. Οι σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την ήπειρο θα συνεχιστούν, με την Ισπανία και την Ελλάδα να φθάνουν το 27,6% και το 29% αντίστοιχα το 2014, ενώ η Γερμανία βρίσκεται μόλις στο 5,4%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να περιορίζεται από την απομόχλευση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και από την έλλειψη φθηνής χρηματοδότησης. Και τα δύο αυτά θέματα θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην περιφέρεια προκαλώντας περαιτέρω απόκλιση από τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη, βασιζόμενη κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και των ενθαρρυντικών ενδείξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο βασικών εμπορικών εταίρων της ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μια ισχυρή άνοδο της ζήτησης για εξαγωγές στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για εξαγωγές της ευρωζώνης από 3,8% εφέτος θα φθάσει το 5,9% το 2014 και το 6,6% το 2015. Η σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι σήμερα είναι υπερτιμημένο κατά 8%, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τις εξαγωγές της ευρωζώνης.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...