«Η ευρωπαϊκή κοινότητα και οι πολιτικοί ηγέτες δεν φαίνονται να έχουν την πλήρη επίγνωση της σοβαρής απειλής την οποία αποτελούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις» τονίζει, μιλώντας στο newpost.gr, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζινιεκς.
Ο λετονός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «το Κράτος έχει τη δύναμη και το καθήκον να σταματήσει τα ακραία κόμματα και ομάδες από το να υποσκάπτουν τη Δημοκρατία» επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη απαγόρευση της Χρυσής Αυγής αποτελεί επιλογή προστασίας του δημοκρατικού συστήματος της Ελλάδας, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο των ρατσιστικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Η συνέντευξη του ευρωπαίου Επιτρόπου στο newpost:
-Κύριε Μούιζνιεκς, πιστεύετε ότι η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής θα ήταν η κατάλληλη λύση για να σταματήσει η δράση της; Θα μπορούσε αυτή η επιλογή να οδηγήσει σε περισσότερα βίαια περιστατικά στους δρόμους από την περιθωριοποιημένη πλέον νεοναζιστική οργάνωση;
Το να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή είναι μία επιλογή για το ελληνικό Κράτος προκειμένου να προστατεύσει το δημοκρατικό σύστημά του. Παρ' όλα αυτά, η απαγόρευση δεν θα σταματήσει τα εγκλήματα μίσους και τη βία. Είναι απαραίτητο οι κρατικές αρχές να συλλαμβάνουν όλους αυτούς που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα και να επιβάλλουν παραδειγματικές ποινές. Αυτό το μέτρο θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Κράτος δεν ενέχεται πλέον τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.
-Ποιος έχει την πραγματική δύναμη να εξουδετερώσει τις νεοναζιστικές/ακροδεξιές ομάδες; Οι έλληνες πολιτικοί και το Κράτος ή οι έλληνες πολίτες;
Το Κράτος έχει τη δύναμη και το καθήκον να σταματήσει τα ακραία κόμματα και ομάδες από το να υποσκάπτουν τη Δημοκρατία. Οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη να επηρεάσουν και να δώσουν το σωστό παράδειγμα στους πολίτες: Η συμπεριφορά τους και η αποφασιστικότητά τους όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου και των πολιτικών στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι παράγοντας κλειδί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
-Φοβάστε μία ενδεχόμενη σύνδεση ανάμεσα στα νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη; «Εξαγωγές» φασιστικής ιδεολογίας;
Ναι. Η Ευρώπη βιώνει μία ανησυχητική εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ρατσιστικών, εξτρεμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κομμάτων. Αυτό που με ανησυχεί βαθύτατα είναι ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα και οι εθνικοί πολιτικοί ηγέτες δεν φαίνονται να έχουν την πλήρη επίγνωση της σοβαρής απειλής την οποία αποτελούν αυτές οι οργανώσεις για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρούμε τις δημοκρατίες μας δεδομένες, αλλά αυτό είναι λάθος. Η αμέλεια στην αντιμετώπιση αντιδημοκρατικών ομάδων μπορεί να διαβρώσει σοβαρά τις δημοκρατικές κοινωνίες μας και τελικά να τις ωθήσει στην κατάρρευση.
-Μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων κατηγορούν την Ε.Ε. για τα μέτρα λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται. Εχει μερίδιο ευθύνης η Ευρωπαϊκή Ένωση στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε αρκετά κράτη-μέλη;
Τα μέτρα λιτότητας έχουν υιοθετηθεί χωρίς να έχει προβλεφθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που θα είχε στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στη στέγση, την πρόνοια και την εκπαίδευση. Το να θέσουμε όμως έναν αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε αυτά και στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων είναι λάθος. Αυτά τα κόμματα υπήρχαν και πριν από την κρίση και θα επιζήσουν σε αυτήν. Επιπλέον η εξίσωση κρίσης-εξτρεμισμού αποδεικνύεται επίσης λάθος. Σε κάποιες χώρες, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν υπάρχει σημαντική άνοδος του εξτρεμισμού, ενώ στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά έχασε έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολο να κατηγορεί κάποιος εξωτερικούς παράγοντες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος από λαϊκιστές πολιτικούς, αλλά οι πραγματικές ευθύνες είναι σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
-Ως Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φοβάστε τους εθνικιστές ευρωβουλευτές που θα μπουν στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. μετά τις επόμενες ευρωεκλογές;
Είναι μία πιθανότητα που με ανησυχεί. Δεν μπορώ να εικάσω για τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης χρονιάς, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι βασικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η αποστολή μας είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχοντας περισσότερες εθνικιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες θα γινόταν δυσκολότερη η δουλειά μας.
newpost.gr