μεταβάλλεται πχ. το ποσοστό ανεργίας μειώνεται την άνοιξη λόγω εκκίνησης υπαίθριων εργασιών και το καλοκαίρι κυρίως λόγω τουρισμού ενώ αντίστροφα αυξάνεται το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Επειδή είναι αστείο να κάνει πάρτι η αντιπολίτευση το φθινόπωρο και το χειμώνα και η κυβέρνηση την άνοιξη και το καλοκαίρι οι στατιστικοί εξομαλύνουν αυτές τις μεταβολές παράγοντας εποχιακά διορθωμένα στοιχεία. Η εποχική διόρθωση αφαιρεί τις προβλέψιμες εποχικές διακυμάνσεις αφήνοντας τις μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες τάσεις που ενδιαφέρουν την άσκηση πολιτικής και τον δημοκρατικό διάλογο.
Η ΕΛΣΤΑΤ, παρ’ότι έχει τη δυνατότητα μια και κάνει εποχική προσαρμογή στα μηνιαία στοιχεία, δεν διορθώνει τα τριμηνιαία. Δεν υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος γι’αυτό και ελπίζω η ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει πολιτική δημοσίευσης γιατί επιπλέον όλων των άλλων υπονομεύει τη συνοχή των στοιχείων που δημοσιεύει.
Με μία πρόχειρη εφαρμογή εποχιακής διόρθωσης η εικόνα της εξέλιξης της ανεργίας από τα τριμηνιαία στοιχεία τα τελευταία χρόνια φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα
Το ποσοστό ανεργίας, εποχιακά διορθωμένο, αυξήθηκε από 26,8% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε 27,4% το δεύτερο τρίμηνο. Όπως είναι επίσης φανερό από το διάγραμμα, η ανεργία συνεχίζει και αυξάνεται με έντονο ρυθμό αλλά όχι πια με το ραγδαίο τρόπο αύξησης του 2011-12.
* Ο Μιχάλης Πετράκος είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων για την ανεργία
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου