Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μισά υπουργεία ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες από τη Μέρκελ

Ποιες υποχωρήσεις θα πρέπει να κάνει η Σιδηρά κυρία της Γερμανίας για να συγκατοικήσει με τον Στάινμπρουκ
Τα μισά υπουργεία θα απαιτήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες από την Ανγκελα Μέρκελ- μεταξύ αυτών και το Οικονομικών- για να δεχτούν να συγκατοικήσουν στην κυβέρνηση , αν και η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος βλέπουν με ... μισό μάτι το ενδεχόμενο ενός "μεγάλου συνασπισμού" (CDU-SPD) .

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Frankfurter Allgmeine", το κορυφαίο στέλεχος του SPD, Γιοχάνες Καρ, εξέφρασε σε συνέντευξή του την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματος για μία συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών .

"Δεν θέλουμε κανένα μεγάλο συνασπισμό. Νιώθουμε μόνο τους Πράσινους ως εταίρους", δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Καρ προσθέτοντας πως η frau Μέρκελ θα πρέπει να τοποθετήσει στο νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών έναν δικό τους άνθρωπο. Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες ώρες μετά την δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 72% των Γερμανών θέλουν να παραμείνει ο Σόιμπλε στη θέση του.

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ουμπέρτους Χέιλ, άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέρες καθώς θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου συνασπισμού. Ένας μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να έχει και μεγάλη διάρκεια", επισημαίνει ο Πίτερ Φρίντιζτ , υπουργός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην "ατζέντα" των δύο κομμάτων.

"Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός " κοκκινο-πράσινου" συνασπισμού, δηλαδή, συγκατοίκηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό καθώς υπάρχει έντονη δυσφορία στους κόλπους του κόμματος για μία συγκατοίκηση SPD - CDU (Σοσιαλδημοκράτες- Χριστιανοδημοκτάρες).

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ήδη τα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών προετοιμάζουν το έδαφος για το ενδεχόμενο φορολογικής αύξησης, για το οποίο η Μέρκελ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα πράξει. Τώρα όμως , για να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες θα αναγκαστεί α κάνει υποχωρήσεις , σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild".Σε αντάλλαγμα το CDU (ΧΡιστιανοδημοκράτες) φέρεται ότι θα ζητήσει από το SPD να μην μπλοκάρει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) νόμο με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την υπαγωγή μισθού σε ψηλότερη φορολογική κλίμακα χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή. Διάθεση για αναγκαστικό συμβιβασμό σε αυτό τον τομέα φαίνεται να διαθέτουν ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο αντιπρόεδρος του CDU, Άρμιν Λάσετ. Σε συνεντεύξεις τους δεν αποκλείουν τώρα το ενδεχόμενο φορολογικών αυξήσεων στέλνοντας μήνυμα προς το SPD, αλλά και στους Πράσινους ότι η ατζέντα διαλόγου είναι ανοιχτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι SPD και Πράσινοι ζητούσαν προεκλογικά αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τα υψηλόμισθους για επενδύσεις σε υποδομές και στην παιδεία.

Την ίδια ώρα, το περιοδικό "Stern" υποστηρίζει ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ και αυτό το γνωρίζει η κυρία Μέρκελ.

"Το ψωμί πρέπει να φαγωθεί όταν είναι ζεστό, διαφορετικά τρως κάτι άλλο", σχολιάζει αρθρογράφος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες SPD-CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος θα κτυπήσει την πόρτα των Πρασίνων.
proto thema online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...