Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο για το Grexit

Το σχέδιο της Κομισιόν για τις συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη που εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2015, φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό στο κτήριο του Μπερλεμόντ. Και μυστικό θα παραμείνει, όπως προκύπτει από την επιστολή που αποκαλύπτει η 'Καθημερινή της Κυριακής ' και απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici στην Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον Jean Claude Juncker να βγει το σχέδιο στο φως. Ο κ. Moscovici παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε την σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη. 'Το αίτημα σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει ',
είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Ράπισμα στους δραχμιστές
Η επιστολή Moscovici αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς τους δραχμιστές εντός και εκτός των συνόρων που παίζουν με τη φωτιά του Grexit, καθώς, ανάμεσα στις γραμμές, υπονοεί ότι οι συνέπειες είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος.
Σημειώνεται ότι η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων για Grexit από μερίδα του διεθνού Τύπου. Αλλά και με αφορμή δραχμικά σενάρια που φαίνεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να κερδίσουν έδαφος σε μερίδα της κοινής γνώμης. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ είχε τότε υποστηρίξει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνέπειες της εξόδου από την ΟΝΕ.
Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αναφέρει ότι 'για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους '. Και προσθέτει ότι 'όταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής '.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της 'Καθημερινής ', μέρη του σχεδίου που είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης
Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής που θα προκαλούσε το Grexit.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!