Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ισχυρές δεσμεύσεις ζητά το ΔΝΤ για να γυρίσει στην Αθήνα

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. 

Οπως μετέδωσε από το πρωϊ το Euro2day.gr η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κολλήσει σε τρία μέτωπα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας. Η κυβέρνηση εκλήθη να συμφωνήσει σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, μια κι έξω το 2020. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς την πολιτική δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης.
Στο εργασιακό, δεν είναι μόνο η κάθετη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επιδίωκε η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο ζητά οι ομαδικές απολύσεις να γίνονται με μια απλή ειδοποίηση από την πλευρά των εργοδοτών, χωρίς να μπαίνει καν στη συζήτηση της διοικητικής διαδικασίας των προεγκρίσεων, που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση.
Στα ενεργειακά, τα «structural measures» τα οποία απαίτησαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και στην τελευταία απόπειρα συμβιβασμών της περασμένης Παρασκευής έκαναν κυβερνητικό στέλεχος να πει στη συνέχειαν μεταξύ σοβαρού και αστείουν «τσακωθήκαμε δυο ώρες», για να προσθέσει ότι υπάρχει η προσδοκία συμφωνίας «έως το τέλος του χρόνου»…
Στην τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση δεν είναι άμοιρη ευθυνών η συζήτηση αναφορικά με τα περιβόητα αντίμετρα. Το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση και ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ για δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν βγήκε.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά το πακέτο παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης. Τα μέχρι τώρα σχεδόν συμφωνημένα μέτρα αφορούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια των φυσικών προσώπων και κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ως προς το μέγεθος ούτε αναφορικά με το ποιους θα αφορά.
Σύγκλιση υπάρχει για παράλληλα μέτρα αναφορικά με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση των νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας (στέγαση- θέρμανση) αλλά και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όταν η κυβέρνηση όμως καλείται παράλληλα να εφαρμόσει μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή 22%, που μεταφράζεται σε φόρο εισοδήματος στο μηνιάτικο των 500 ευρώ και μαχαίρι 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις, τα αντίμετρα των δανειστών δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να σταθούν επαρκή για την ψήφιση μιας επώδυνης συμφωνίας.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...