Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μύρισε... συμφωνία στις Βρυξέλλες!

Σε συνθήκες άκρας μυστικότητας κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών στις Βρυξέλλες, αλλά οι πληροφορίες που φθάνουν με το... σταγονόμετρο στην Αθήνα (ακόμη και τα συνήθη non-paper του υπουργείου Οικονομικών έχουν γίνει είδος εν ανεπαρκεία) οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο συμβιβασμός στα κρίσιμα θέματα βρίσκεται επί θύραις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα δύο πιο «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι βρίσκονται οι κατάλληλες φόρμουλες για τη γεφύρωση των διαφορών:
  • Για τα εργασιακά, όπως αποκάλυψε από χθες το sofokleousin (http://www.sofokleousin.gr/archives/337512.html) οι Ευρωπαίοι δανειστές και η κυβέρνηση συμφωνούν επί της γενικής αρχής ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα πρέπει να επανέλθουν, αλλά με αρκετούς όρους και «αστερίσκους», που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προϋπόθεση της επαρκούς αντιπροσωπευτικότητας (θα επεκτείνονται με υπουργική απόφαση μόνο οι συμβάσεις που θα καλύπτουν πάνω από 50% των απασχολούμενων σε ένα κλάδο). Το ΔΝΤ, παρότι ως τώρα ήταν απολύτως αντίθετο σε επαναφορά των κλαδικών διαπραγματεύσεων, όσο η ανεργία θα παραμένει υψηλή, φέρεται να συζητεί αυτή τη συμβιβαστική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων θα γίνει με τέτοιους περιορισμούς, που δεν θα οδηγούν σε «υπερβολική» ρύθμιση της αγοράς και σε επάνοδο στο προ του 2011 καθεστώς. Εξακολουθεί να είναι, πάντως, ακανθώδες το θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο οποίο το Ταμείο δίνει μεγάλη έμφαση.
  • Σχετικά με τις συντάξεις, το συμβιβασμό διευκολύνει η επιβεβαίωση από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών των στοιχείων για υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, που ξεπερνά αρκετά το 3% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή εξαπλάσιο του αρχικού στόχου. Το Ταμείο δέχεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση στον τομέα των φορολογικών εσόδων, κάτι που ανοίγει το δρόμο για να γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης να περιορισθεί κάτω από 2% του ΑΕΠ «πακέτο» των μέτρων της διετίας 2019-2020. Έτσι, δημιουργείται το περιθώριο να μειωθεί από 1% σε 0,7-0,8% του ΑΕΠ η εξοικονόμηση που θα πρέπει να επιτευχθεί με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ώστε να περιορισθούν οι περικοπές που θα υποστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Πάντως, το ΔΝΤ δεν έχει υποχωρήσει στο θέμα της τμηματικής επιβολής των μειώσεων σε βάθος πενταετίας.
ΔΕΗ: Μονόδρομος η πώληση μονάδων
Για τα ενεργειακά, που συζητούνται με μεγάλη ένταση, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, η «μάχη» διεξάγεται με άνισους όρους, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο.
Η αμετάκλητη απόφαση «ρίχνει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, τα οποία, όπως αναφέρεται, «διασφαλίζουν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη δευτερογενή αγορά πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες λιγνίτη στην ελληνική επικράτεια, με τη διευκρίνιση ότι ως επαρκές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, καταρχήν, ποσοστό των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων όχι μικρότερο του 40%».
Μετά την απόφαση αυτή, που η ελληνική πλευρά ζητεί να μην ενταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη, η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ είναι μονόδρομος και το μόνο που θα μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση είναι μια χρονική μετάθεση των αποφάσεων.
«Κακός δαίμονας»
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς στις συνομιλίες προσέρχεται ο... κακός δαίμονας των ελληνικών κυβερνήσεων, ο «τομεάρχης» Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.
Εάν οι φόρμουλες συμβιβασμού για τα «δύσκολα» θέματα περάσουν κριθούν θετικά και από τον «σκληρό» Δανό τεχνοκράτη, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η άμεση ανακοίνωση της επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των Θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
http://www.sofokleousin.gr/archives/337564.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου