Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

Σε ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών, τον… αμείλικτο χρόνο που κυλάει εις βάρος του, τις προειδοποιήσεις-καταστροφικές προβλέψεις σε περίπτωση μη κλεισίματος της αξιολόγησης και στις εσωτερικές αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιδοθεί το Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο στόχος είναι διττός. Πρώτον να κλείσουν άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι τα ενεργειακά και τα εργασιακά και δεύτερο να περιοριστούν οι αντιδράσεις εντός των «τειχών» και να ελαχιστοποιηθούν εν τη γένεσή τους, τυχόν «διαρροές» από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μελλοντική ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.  Το εγχείρημα εξισορρόπησης ήταν εξ΄ αντικειμένου δύσκολο για την κυβέρνηση και έχει καταστεί ακόμα πιο «επώδυνο», υπό το ασφυκτικό καθεστώς της πίεσης του χρόνου αλλά και των φωνών αντίδρασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Τα ενεργειακά ζητήματα και
δη αυτό της μείωσης μεριδίου της ΔΕΗ, με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο, με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να τάσσεται ανοιχτά κατά της διαφαινόμενης πώλησης των εν λόγω μονάδων.
Σημείο αιχμής και συνάμα ιδεολογικής αναφοράς για πλειάδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος αποτελούν και τα εργασιακά ζητήματα. Οι κύριες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς-κατά τις διαπραγματεύσεις- που σχετίζονται κυρίως με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επικράτηση της «λογικής» του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έχουν βρει.. τοίχο, καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, κινούνται σε διαφορετική ρότα, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία σύγκλισης.
Αρχίζει σήμερα το πολιτικό «μασάζ» της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
Από σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη, επωμίζονται την «ευθύνη» ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα της ΔΕΗ, ενώ σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα ενημερωθούν για το σύνολο της διαπραγμάτευσης και των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων.
Με το βλέμμα στο Eurogroup της 7ης Απριλίου
Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, «πασπαλισμένο» με τις προειδοποιήσεις κορυφαίων παραγόντων, για ανάγκη άμεσου κλεισίματος της διαπραγμάτευσης, φέρνουν την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Ο κεντρικός της στόχος-βασική της επιδίωξη, είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου να αποτελέσει το ορόσημο μια συμφωνίας με τους δανειστές και κατόπιν, χωρίς επιπρόσθετες καθυστερήσεις να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση της συμφωνίας και των μέτρων που θα προκύψουν.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή, επανέλαβε ότι «η η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και τόνισε ότι οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως καταληκτική ημερομηνία το επερχόμενο Eurogroup, στις 7 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...