Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλη δημοσκόπηση για το RP: Όχι σε συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου*
Στο σημερινό ρευστό αλλά και κρίσιμο πολιτικό τοπίο, δύο ομάδες Ελλήνων εκλογέων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον διερεύνησης των απόψεων και των επιλογών τους. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» της πρόθεσης ψήφου (Αναποφάσιστοι, ΔΑ, Λευκό / Άκυρο, Αποχή) που έχει απασχολήσει έρευνες και αναλύσεις, αρκετές φορές στο παρελθόν.
Η δεύτερη περιλαμβάνει όλους όσοι τοποθετούν πολιτικά τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά ή έστω τους απασχολεί το μέλλον της. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ενεργό χώρο σήμερα, με ανοιχτές τις συζητήσεις και διαδικασίες ανασύνταξής του. Αν και η κατάληξη αυτών των διαδικασιών μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της επόμενης ημέρας, ελάχιστες φορές έχουν αποτελέσει κύριο αντικείμενο δημοσκοπήσεων.   Για αυτόν το λόγο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η
έρευνα που ανέθεσε στην
«Pulse RC» το παρεμβατικό blog Rizopoulos Post, προκειμένου να διερευνηθούν δυο σημαντικές παράμετροι: η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον μεγαλύτερο φορέα της Κεντροαριστεράς σήμερα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος στις σχετικές διεργασίες.
Στο πρώτο ερώτημα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) προτιμά να μην υπάρχει «καμία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης» – όπως ακριβώς είναι σήμερα! Περίπου ένας στους δέκα (12%) θα έβλεπε ως καλύτερη επιλογή να «συνεργαστούν έως και κυβερνητικά», ενώ μόλις 7% επιλέγει «να συνεργαστούν στενά, έως και να συνασπιστούν σε ενιαίο σχηματισμό». Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της συνεργασίας (από τις ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζονται στις υποαναλύσεις) τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (18% + 11%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εναντίον κάθε μορφής συνεργασίας, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (51%) και των επιχειρηματιών / επαγγελματιών (43%).
synergasia_syriza_dhm_symparataxis
synergasia_syriza_dhm_symparataxis2
Στο δεύτερο ερώτημα, για το «αν η συζήτηση και οι διαδικασίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ» ένας στους τρεις (35%) απαντά αρνητικά («Σίγουρα και μάλλον όχι»), έναντι ενός στους τέσσερις (23%) που απαντά θετικά («Σίγουρα και μάλλον ναι»). Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (39%) και τα υψηλότερα αρνητικά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (48%) και των συνταξιούχων (40%). Κάτι λιγότερο από τους μισούς απαντούν ότι τα ερωτήματα «δεν τους αφορούν», τους είναι αδιάφορα ή δεν απαντούν!
symmetoxi_syriza_se_diadikasies
symmetoxi_syriza_se_diadikasies2
Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC, μέλος της ESOMAR και της Royal Statistical Society
http://www.rizopoulospost.com/megalh-dhmoskophsh-gia-to-rp/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!