Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Δώρο στους επενδυτές οι ομαδικές απολύσεις

της Μαίρης Λαμπαδίτη
Η εμμονή του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνδέεται άμεσα με την τμηματική πώληση των πρώην ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Οι εταιρείες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ) που απασχολούν περίπου 40.000-50.000 εργαζόμενους οφείλουν, σύμφωνα με τους δανειστές, να γίνουν πιο ελκυστικές στους επενδυτές και να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος. Δηλαδή αν καταρρεύσει το οχυρό των ομαδικών απολύσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου
η κυβέρνηση να βγει κερδισμένη στο μέτωπο των δημοσιονομικών, χιλιάδες υπάλληλοι, κυρίως από τις θυγατρικές εταιρείες, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα πάρουν πρώτοι την κρυάδα τον Ιούλιο καθώς η διοίκηση δρομολογεί την καταγγελία των συμβάσεων 200 εργαζόμενων οι οποίοι ενώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, συνεχίζουν να απασχολούνται στα ορυχεία, στους σταθμούς και στην εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού. Από τους 10.000 εργαζόμενους που απασχολεί η ΔΕΗ εκτιμάται ότι γύρω στους 800-1.000 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω της κρίσης, των γενναιόδωρων μισθών που ακόμα δίνει η Επιχείρηση και της μείωσης των συντάξεων δεν αποχωρούν.
Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στη ΔΕΗ που επιβάλλεται από το μνημόνιο ίσως να σχετίζεται και με τις αποκαλύψεις του προέδρου της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη ότι οι δανειστές ζήτησαν την πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δεν θεωρούν λογικό να μη δοθεί στους επενδυτές το εργαλείο των ομαδικών απολύσεων τη στιγμή που παρέχονται άλλες διευκολύνσεις, όπως οι μειωμένοι μισθοί και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Το Ταμείο αλλά και η Κομισιόν, η οποία δεν διαχωρίζει ανοιχτά τη θέση της, ζητούν αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% μηνιαίως, από 5% που είναι σήμερα (και μέχρι 30 απασχολούμενους), για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, καθώς και κατάργηση της προέγκρισης των απολύσεων από το κράτος. Υπενθυμίζουμε ότι και ο ΣΕΒ έχει ταχθεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων, υποστηρίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου για τη σωτηρία των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου εκτιμούν ότι το μέτρο εφόσον περάσει θα χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, ενώ δεν συζητά την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν τον εθνικό κατώτατο μισθό. Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, έχουν διαβεβαιώσει την ΟΤΟΕ ότι θα δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, αλλά θα περιορίσουν το πλεονάζον προσωπικό μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος καταθέτει την αγωνία του για το μέλλον, καθώς από το 2009 έχουν αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι και το story των εθελούσιων έχει εξαντληθεί. Παράλληλα η αβεβαιότητα δεν βοηθάει στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο κ. Κούκος απεύχεται το αρνητικό σενάριο, αλλά στο πλαίσιο των νέων stress tests το 2018 δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν ανάγκες για νέα μείωση προσωπικού. Οι ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τα κείμενα των δανειστών, θα πρέπει να συνοδεύονται από κοινωνικά προγράμματα (social plans) - π.χ. χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης απολυμένων, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων είναι κοντά στη σύνταξη κ.ά.
Οι εργοδοτικοί φορείς τονίζουν ότι οι Ελληνες εργοδότες δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των μέτρων κοινωνικής προστασίας και ότι θα πρέπει να αναζητηθεί κοινοτική χρηματοδότηση. Οι θεσμοί ζήτησαν επίσης να καταργηθεί η υπουργική έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις και να αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο με αυστηρά τεχνοκρατική σύνθεση θα ελέγχει εκ των υστέρων τη νομιμότητά τους.
Το σχέδιο των δανειστών, που είναι ήδη έτοιμο, προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις θα μπορούν να γίνονται εντός τριών μηνών από την κοινοποίησή τους, ενώ παράλληλα θα γίνονται διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και θα περιγράφονται οι αντικειμενικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για ομαδικές απολύσεις.
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/318445-doro-stous-ependites-oi-omadikes-apoliseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...