Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταθάκης: Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απορρύθμιση

Εάν θέλεις να κάνεις εχθρούς, προσπάθησε να κάνεις αλλαγές'. Αυτό είναι το απόσταγμα της κυβερνητικής εμπειρίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όπως το περιέγραψε ο ίδιος στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή 'Κρίση- Μεταρρυθμίσεις- Ανάπτυξη' που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας στο Κοινοβούλιο. Κατά την εισήγησή του στη συνεδρία με θέμα 'Τεχνολογία και των Μεταρρυθμίσεων και Διεθνείς Συγκρίσεις', ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, πρωταρχικός γνώμονας των οποίων είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η διαφάνεια. 'Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απορρύθμιση'
τόνισε ο υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της ενέργειας.
'Ο τομέας της ενέργειας αλλάζει' σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύονται οι ανεξάρτητες αρχές, διαχωρίζονται τα δίκτυα από τις υποδομές και, τέλος, ανοίγει η αγορά με τη θέσπιση κανόνων, στόχος των οποίων είναι η καλή λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλους τους επί μέρους τομείς της ενέργειας. Τόνισε ακόμη ότι πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τομή θα αποτελέσει η εισαγωγή μιας νέας μορφής επιχειρηματικότητας, ο λεγόμενος ενεργειακός συνεταιρισμός που αποτελεί πάγια τακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
'Παλαιότερα ο όρος μεταρρύθμιση είχε προοδευτικό πρόσημο, αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε μια άλλη χροιά, η απορρύθμιση βαφτίστηκε μεταρρύθμιση' τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Μπγιάλας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Χρ. Μπλιάγας έκανε λόγο για 'στρεβλή ανάπτυξη με δανεικά' προσθέτοντας ότι 'είχαμε βολευτεί όλοι σε μια εικονική πραγματικότητα'.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε μέρος αυτής της κατάστασης στο γεγονός ότι 'η ελληνική οικονομία δεν είναι καπιταλιστική αφού δεν είναι ελεύθερη η αγορά' για να θέσει στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήματα: πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να είναι ριζικές ή να γίνονται σταδιακά; Και με ποια σειρά; 'Αυτό που χρειαζόμαστε -προσέθεσε- είναι ένα στρατηγικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με άξονα την επόμενη δεκαετία. Ήρθε η ώρα να μεταρρυθμίσουμε το κράτος είτε βίαια είτε πιο ομαλά' δεδομένου ότι 'ο δημόσιος τομέας δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία αλλά τροχοπέδη'.
Στο παράδοξο να είναι η Ελλάδα η χώρα με τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική δράση των τελευταίων ετών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και παρόλα αυτά η χώρα μας να υπολείπεται χωρών που συμφώνησαν προγράμματα προσαρμογής με τους θεσμικούς δανειστές επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Ο ίδιος απέδωσε αυτήν την υστέρηση στο γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας προηγήθηκε της μεταρρύθμισης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στη απότομη μείωση των πιστώσεων.
Πέρα ωστόσο από τους οικονομικούς λόγους, ο Φ. Σαχινίδης απέδωσε την κρίση και σε πολιτικούς λόγους. 'Τα μεγάλα κόμματα στις άλλες χώρες συμφώνησαν για τα προγράμματα με τους δανειστές κι αυτή είναι η κομβική διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα' εξήγησε. 'Στη χώρα μας, τα προγράμματα δεν είχαν τη στήριξη του πολιτικού προσωπικού, το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας τροφοδότησε σενάρια εξόδου από το ευρώ και αποθάρρυνε τους επενδυτές'. Καταλήγοντας, ο Φ. Σαχινίδης τόνισε ότι η εθνική συνεννόηση είναι προϋπόθεση για την μετάβαση της οικονομίας από κλειστό σε ανοικτό σύστημα και την έξοδο από την κρίση.
Στις δικές τους εισηγήσεις, ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάρντιφ Μιχάλης Αργυρού κατέδειξαν με πλήθος στοιχείων και διαγραμμάτων τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες και τις αιτίες των δομικών της προβλημάτων. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, θα απαιτηθεί 'ηράκλεια προσπάθεια'.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!