Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση: Είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο

Δραματική έκκληση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση απευθύνει για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ύφεση όλο το 2017.
'Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο' σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, συνέντευξή του στο capital.gr, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών.

Όπως σημειώνει 'και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά'.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ 'έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους φέτος η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν' με τον Γιάννη Στουρνάρα να σημειώνει ότι η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έχει σχέση με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.
Δεν αποκλείει μάλιστα και το ενδεχόμενο να κλείσει με ύφεση το 2017, απαντώντας στη σχετική ερώτηση ότι 'προς το παρόν όχι, αλλά εάν καθυστερήσει κι άλλο δεν αποκλείεται να έχουμε ύφεση και όλο το 2017. Όσο καθυστερεί χάνουμε το στόχο'.
Εξηγεί, δε, ότι 'αν τίποτα δεν αλλάξει και κλείσει η συμφωνία τώρα, το γεγονός ότι είχαμε κακό το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σημαίνει ότι η ανάπτυξη που προβλέπουμε ότι θα είναι 2,5% για το 2017, να μειωθεί στο 1,9%'.
Απαντώντας στο γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση ο κ. Στουρνάρας λέει ότι 'οφείλεται προφανώς στο ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τα αιτήματα των δανειστών. Η μεγάλη εμπλοκή φαίνεται ότι είναι τα εργασιακά, η μείωση συντάξεων μετά το 2018, το φορολογικό'.
'Αυτό που θέλω να πω είναι - και αυτή είναι η ουσία - από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης. Το 10% είναι πολύ μικρό δεν αξίζει γι' αυτό να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς' συμπληρώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων ο κ. Στουρνάρας απαντά 'το ερώτημα είναι προτιμούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων;'
Όσον αφορά το αφορολόγητο σημειώνει ότι 'εάν η μείωση του αφορολογήτου συνδυαστεί με μείωση φορολογικών συντελεστών έχει κάποια θετικά σημεία'.
Για τα εργασιακά υπογραμμίζει με νόημα 'να μην ξεχναμε ότι στη δεκαετία του 2010 χάσαμε μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις να μην πλήξουν ξανά την ανταγωνιστικότητα'.
Όσον αφορά τέλος το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Στουρνάρας λέει ότι 'δεν είναι ένα σενάριο που είναι επιθυμητό από πλευράς οικονομικών γιατί σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση και άρα απώλεια στόχων'.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...