O Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα.
Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αμαλιάδας μαζί με πλήθος βουλετών, δημάρχων, αντιδημάρχων από όλους τους δήμους του νομού Ηλείας. Παρών ήταν ο Πρόεδρος του ΚΚΕ κος Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ.Β.Λεβέντης, Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ.Κατρούγκαλος. και πολλά επίσημα πρόσωπα του Νομού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας. Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Αμαλιάδας, που γέννησε τον άνθρωπο που έζησε ελεύθερος, πορεύτηκε περήφανος και θυσιάστηκε για το αυτονοήτο δικαίωμα υπεράσπισης των ιδεών του», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
«Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, όπως τον αποτύπωσε ο Πάμπλο Πιικάσο, έγινε το μελαγχολικό χαμόγελο της Δημοκρατίας.
Έγινε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της μετεμφυλιακής αυταρχικότητας. Πιστεύω πως το μελαγχολικό του χαμόγελο ήταν το μετέωρο βήμα μίας δημοκρατικής βεβαιότητας σε μία αβέβαιη ιστορική συγκυρία παθών και λαθών», πρόσθεσε.
Για το ιστορικό της ίδρυσης του μουσείου ο δήμαρχος Ήλιδας κ.Χριστοδουλόπουλος ανέφερε: «Χρειάστηκαν δεκαετίες για να πράξει η ελληνική Πολιτεία το καθήκον της. Χρειάστηκε πολύς και επίμονος αγώνας της Αμαλιάδας και μετέπειτα της Ήλιδας, για να φθάσουμε στον σημερινό εορτασμό της μνήμης του Νίκου Μπελογιάννη. Ήταν το 1995, επί δημαρχίας Κράλλη, όταν ζητήθηκε από την Έλλη Παππά και τον Νίκο Μπελογιάννη, τον γιο του αγωνιστή της Δημοκρατίας, η παραχώρηση του οικήματος αυτού, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου Μπελογιάννη. Στις 31 Οκτωβρίου του 1995, ο Νίκος Μπελογιάννης παραχώρησε, με μεγαλείο ψυχής, στον λαό της Αμαλιάδας το κτίριο του πατέρα του.
Τον Ιούνιο του ’98 δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του κτιρίου Μπελογιάννη, όπως το βλέπουμε σήμερα. Μετέπειτα, επί δημαρχίας Λυμπέρη, αποκτήθηκε ένα σημαντικό μέρος του ισογείου του κτίσματος και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μεσολάβησαν πολλά χρόνια στασιμότητας και η ιστορία επιφύλαξε στη δημοτική μας Αρχή και σε μένα προσωπικά, την ευκαιρία να τερματίσουμε τον κύκλο στασιμότητας και αδιαφορίας. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε σαν ύψιστη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στην πόλη και την οικουμένη. Βρήκαμε θερμή ανταπόκριση από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που υποστήριξε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης». Βρήκαμε πολύτιμο στήριγμα στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσαν το αρχείο τους για να υπάρξει αυτή η έκθεση. Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από όλους τους πολιτικούς φορείς και πολλούς και πρόθυμους να βοηθήσουν, με εργασία, ιδέες και εκθέματα. Εκ μέρους όλων των δημοτών του δήμου Ήλιδας, τους ευχαριστώ, όλες και όλους, θερμότατα, όπως ευχαριστώ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί με το βάρος της θεσμικής παρουσίας του σηματοδοτεί τη δικαίωση μίας συλλογικής δημοκρατικής προσδοκίας του τόπου μας» επισήμανε.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «αυτήν τη μόνιμη έκθεση, θα εργαστούμε για να την πλατύνουμε, να την πλουτίσουμε και, κάποια στιγμή, ενωμένοι, να την καταστήσουμε παγκόσμιο σημείο συνάντησης ιδεών και αξιών, μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό και σύμβολο αντίστασης σε κάθε κατακτητή».
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλόπουλος διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη: «Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ’ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη. Το μουσείο αυτό, που ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του, δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας μου, Έλλης Παππά, δώρισα στον δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχα κληρονομήσει από τη γιαγιά μου, Βασιλική Μπελογιάννη. Ακολούθησαν 22 χρόνια καθυστερήσεων, αδέξιων χειρισμών και παλινδρομήσεων, ώσπου πέρυσι να βρεθούμε στην παρακάτω ευνοϊκή συγκυρία. Η τωρινή δημοτική Αρχή υπό τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να θεωρήσει το μουσείο έργο προτεραιότητας και όχι, όπως άλλοι προηγουμένως, προεκλογικό πυροτέχνημα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου, να αφοσιωθεί στην υπόθεση του Μουσείου και να κάνει επιτυχημένες ενέργειες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει με προθυμία το έργο της διαμόρφωσης και να το αναθέσει στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Το επιτελείο, η ομάδα εργασίας της βιβλιοθήκης της Βουλής να αποτελείται από ικανότατους ειδικούς με επικεφαλής τη διευθύντρια, Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη. Απευθύνω ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω. Εκτός από το κτίριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, συνέβαλαν με εκθέματα, πολλά εντελώς άγνωστα. Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του Μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία».
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των πολιτικών προσώπων, στην μόνιμη έκθεση, που στεγάζεται στο μουσείο «Νίκου Μπελογιάννη», και η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πρόσφερε στην έκθεση, τα γάντια και το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη.
http://www.iliaoikonomia.gr/content/eftase-stin-amaliada-o-alexis-tsipras-gia-ta-egkainia-toy-moyseioy-mpelogianni
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου