Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Είδος υπό εξαφάνιση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας
Αν πούμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση, δεν θα είναι υπερβολή. Αν πούμε δε για τις μικρές και μεσαίες μεταποιητικές μονάδες, τότε τα στοιχεία είναι πλήρως απογοητευτικά.
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν σε σημαντικό ποσοστό στην απασχόληση, ενισχύουν τον παραγόμενο τοπικό πλούτο και το Εθνικό εισόδημα. Οι επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας χαρακτηρίζονται ως οι ήρωες της ειρήνης. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, καθώς για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους, αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που καλούνται να επιλύσουν.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη λόγω της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, έχει συρρικνώσει σε απόλυτο βαθμό τον κύκλο εργασιών, με αντίστοιχη μείωση της ρευστότητας. Οι μεταποιητικές μονάδες έχουν πολύ μεγάλο-σε διάρκεια-κύκλο αποθεμάτων που σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιστώσεις της αγοράς και την απουσία ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή τους.
Χαρακτηριστικά, καταγράφω πως από το 2011 έως και το 2016 σε σχέση με τις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και αυτές που έχουν διαγραφεί στο Επιμελητήριο Αχαΐας και ανήκουν στον μεταποιητικό κλάδο, έχουμε 800 επιχειρήσεις λιγότερες.
Για να αντιστραφεί το κλίμα αυτό, χρειάζεται να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας με παρεμβάσεις δραστικές.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα αλλά και θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, όπως όλες οι μελέτες αποδεικνύουν, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς όσο πιο δίκαιο θεωρείται το φορολογικό σύστημα, τόσο αντίστοιχα αυξάνονται τα δημόσια έσοδα. Η φορολογική πολιτική είναι αναπτυξιακό εργαλείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Χρειάζεται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας στην επιχειρηματική κοινότητα άλλα και στην κοινωνία γενικά και για να γίνει αυτό πρέπει να αντικατασταθούν τα υφεσιακά φαινόμενα, με μέτρα που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις, με αναπτυξιακά κίνητρα που θα κινούνται βέβαια μέσα σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Χρειάζεται να οριστικοποιηθεί η σταθερότητα του εισοδήματος των μεσαίων καταναλωτών με μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων και να επικρατήσει σταθεροποίηση των συντάξεων που ως αποτέλεσμα η καταναλωτική δαπάνη που θα προκύψει θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.
Πρέπει να δημιουργηθεί φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις μεταφορές, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται. Τέλος, πρέπει οι επιχειρήσεις να καινοτομήσουν. Να αντλήσουν τις ευκαιρίες από τα προϊόντα της γνώσης, να διαγνώσουν τις αδυναμίες τους και να υλοποιήσουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας στην παραγωγή για μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Συμπερασματικά, για να έλθει η ανάπτυξη, η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το σταθερό οικονομικό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αποτελούν ο μονόδρομο.
Τέλος θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην ρευστότητα. Η μείωση της κερδοφορίας των τελευταίων ετών, η ανάλωση των κεφαλαίων και η απουσία του τραπεζικού συστήματος έχουν αδυνατίσει τις επιχειρήσεις και δεν θα δυναμώσουν αν δεν αποκατασταθούν συνθήκες παροχής ρευστότητας από την φυσική πηγή που είναι το τραπεζικό σύστημα.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...