Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Σκουρλέτης: Την επόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ -Τι θα περιλαμβάνει

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Θέλω να σας πληροφορήσω, ότι ελπίζω την παραπάνω εβδομάδα να καταθέσουμε αυτό το πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι γνωστό και περιέχει πάρα πολύ κρίσιμες και λειτουργικές προτάσεις που αφορούν το προσωπικό των δήμων, τις ΔΕΥΑ, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους δήμους. Θα έχουμε τη δυνατότητα και εκεί να κάνουμε, επ’ αφορμή του πολυνομοσχεδίου, μια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και πάλι –φαντάζομαι-
μια αναγκαία γενικότερη συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα θεωρώ πολύ λειτουργική την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλάει για συγκεκριμένο, κλειστό προϋπολογισμό για μικρά έργα στα τοπικά συμβούλια και στις κοινότητες, αν κατάλαβα καλά αυτό που προτείνατε. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Οι βασικές ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Πηγές του ΥΠΕΣ έλεγαν στην aftodioikisi.gr οτι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες ρυθμίσεων
Πρώτη: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ
Δεύτερη: Παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους)
Τρίτη: Καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθούν σε χρήμα.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Για τα μισθολογικά των αιρετώνα θ α υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.
Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.
Ενστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρυθμίσεις που έχουν οικονομικό κόστος, όπως οι αποζημιώσεις στους δημοτικούς συμβούλους, οι αντιμισθίες σε περισσότερους αντιδημάρχους αλλά και τα μισθολογικά των εργαζομένων ΟΤΑ, σκοντάφτουν στο υπουργείο Οικονομικών που όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προχωράει τίποτε που να έχει τέτοιου είδος κόστος.
Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο
Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/skourletis-tin-epomeni-evdomada-polinomosxedio-ota-ti-tha-perilamvanei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...