Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκουρλέτης: Την επόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ -Τι θα περιλαμβάνει

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Θέλω να σας πληροφορήσω, ότι ελπίζω την παραπάνω εβδομάδα να καταθέσουμε αυτό το πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι γνωστό και περιέχει πάρα πολύ κρίσιμες και λειτουργικές προτάσεις που αφορούν το προσωπικό των δήμων, τις ΔΕΥΑ, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους δήμους. Θα έχουμε τη δυνατότητα και εκεί να κάνουμε, επ’ αφορμή του πολυνομοσχεδίου, μια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και πάλι –φαντάζομαι-
μια αναγκαία γενικότερη συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα θεωρώ πολύ λειτουργική την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλάει για συγκεκριμένο, κλειστό προϋπολογισμό για μικρά έργα στα τοπικά συμβούλια και στις κοινότητες, αν κατάλαβα καλά αυτό που προτείνατε. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Οι βασικές ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Πηγές του ΥΠΕΣ έλεγαν στην aftodioikisi.gr οτι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες ρυθμίσεων
Πρώτη: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ
Δεύτερη: Παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους)
Τρίτη: Καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθούν σε χρήμα.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Για τα μισθολογικά των αιρετώνα θ α υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.
Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.
Ενστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρυθμίσεις που έχουν οικονομικό κόστος, όπως οι αποζημιώσεις στους δημοτικούς συμβούλους, οι αντιμισθίες σε περισσότερους αντιδημάρχους αλλά και τα μισθολογικά των εργαζομένων ΟΤΑ, σκοντάφτουν στο υπουργείο Οικονομικών που όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προχωράει τίποτε που να έχει τέτοιου είδος κόστος.
Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο
Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/skourletis-tin-epomeni-evdomada-polinomosxedio-ota-ti-tha-perilamvanei/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!