Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο Νίκος Παππάς και τα σημεία των καιρών

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Είναι γνωστό πως παρά τα κατά καιρούς υπεσχημένα και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η Ελλάδα είναι στον «πάτο» των 28 χωρών της ΕΕ σε θέματα τεχνολογίας διαδικτύου, όπως η συνδεσιμότητα, οι ταχύτητες και εν γένει η διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς. Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι επιτακτικά ζητούμενα για να γίνονται πιο γρήγορα σχόλια για το “survivor” στο facebook. Είναι ζητούμενα για τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν στην οικονομία της χώρας τα δίκτυα νέας γενιάς, οι οπτικές ίνες, και να αποτελέσουν εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης με σύγχρονους όρους.
Από αυτή την άποψη είναι θετικό πως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δουλεύει δραστήρια, αλλά και αθόρυβα. Αν κι έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τον ανασχηματισμό και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του δείχνει πως μπήκε «στα βαθιά» του υπουργείου του
γρήγορα. Και το κάνει μεθοδικά, τόσο σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς όσο και επίπεδο παραγωγής πολιτικής. Ο Παπάς της ψηφιακής πολιτικής δεν έχει καμία σχέση με τον Παπά της σύγκρουσης με τα κανάλια.
Διαψεύδει έτσι και όσους είδαν την τοποθέτησή του στο «απομακρυσμένο» από το Μαξίμου υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ως…εξορία. Αποδεικνύει έμπρακτα πως στην πολιτική, αυτός που έχει προσωπική βούληση τελικά θα καταφέρει να ανοίξει και τον πολιτικό δρόμο που καλείται να διανύσει.
Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά στην μείωση του κόστους ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία ενόψει των επενδύσεων που φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ, από ΟΤΕ, Vodafone και Wind με βάση τον Κανονισμό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο λεγόμενο Vectoring, γνωστό και ως VDSL 2, που είναι το όχημα για ένα ακόμη πιο γρήγορο τηλεπικοινωνιακό και διαδικτυακό ταξίδι. Επίσης, το εν λόγω νομοσχέδιο θεσπίζει την υποχρέωση σε όλα τα νέα κτήρια ή στα υπό ανακαίνιση να κατασκευαστούν υποδομές ικανές να ενσωματώσουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς.
Είναι ενδιαφέρον ακόμη το γεγονός πως νομοσχέδιο συνοδεύεται από την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016 – 2021, η οποία περιλαμβάνει την πολιτική και τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό και τη διάθεση κονδυλίων συνολικού ύψους 1,091 δις. ευρώ, απευθείας σε δράσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η στρατηγική αυτή έχει επτά (7) τομείς παρέμβασης: Ανάπτυξη εθνικών υποδομών συνδεσιμότητας νέας γενιάς, επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας, ώθηση του κλάδου ΤΠΕ για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης, ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημοσίου, άρση των αποκλεισμών και διάχυση των ωφελειών της ψηφιακής οικονομίας και ενίσχυση ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.
Κάτι αρχίζει λοιπόν να κινείται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών; Είναι πρόωρο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο τα βήματα που γίνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί βέβαια να υπάρξει και η αναγκαία συνέχεια. Γενικότερα, ο Παππάς έχει δείξει πως αυτό που λέει το κάνει. Όπως έγινε και με το Μητρώο των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Διαδικτύου, το οποίο αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Και με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως το Rizopoulos Post είναι μέσα στα πρώτα 200 sites που εγκρίθηκε η αίτησή τους να συμπεριληφθούν σε αυτό.
Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι θετικές και η αναπτυξιακή στόχευση είναι σωστή. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την αξιοποίηση και τη διάχυση των ωφελειών της τεχνολογικής προόδου έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Σημασία τώρα δεν έχει το τι έγινε, αλλά το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Κι ο Παππάς φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να διαβάζει σωστά τα σημεία των (ψηφιακών) καιρών!
http://www.rizopoulospost.com/nikos-pappas-kai-shmeia-twn-kairwn/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...