Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι ελληνικές προτάσεις για μέτρα-αντιμέτρα στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς

Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε 'πολύ καλό δρόμο', σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει
εξειδίκευση των μέτρων.
Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).
Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Καμπανάκι από τους τραπεζίτες
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.
Οι νέες προειδοποιήσεις και οι ανησυχίες τραπεζικών παραγόντων έρχονται στον απόηχο δημοσιοποίησης στοιχείων τα οποία δείχνουν επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το πρώτο δίμηνο του 2017 επανήλθαν οι καθαρές εκροές καταθέσεων καθώς εξανεμίστηκαν από τις τράπεζες περίπου 2,2 δισ. ευρώ τόσο μέσω αναλήψεων μετρητών όσο και μέσω μεταφοράς ποσών στο εξωτερικό, παρά τα χαμηλά όρια που έχουν τεθεί (1.000 ευρώ μηνιαίως).
Εξάλλου, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτύπησε επίσης το καμπανάκι τονίζοντας ότι: 'Το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα, που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο'.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕΤ επεσήμανε παράλληλα ότι 'τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν' αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Ταυτόχρονα το οικονομικό κλίμα, η ζήτηση για δάνεια και η εμπιστοσύνη των πελατών δείχνει να επηρεάζονται αρνητικά'.
Είναι γεγονός ότι στους κόλπους των τραπεζιτών υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς τον χρόνο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς κάθε ημέρα που περνάει περιορίζει τα προσδοκώμενα οφέλη.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...