Ένα βήμα πριν τη διάσπαση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ μετά και την οκτάωρη κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Παρασκευή. η οποία επισκιάστηκε από την απουσία των βουλευτών Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού.
Και οι δύο φρόντισαν προηγουμένως να χαρακτηρίσουν προσχηματική την παραίτησηΚουβέλη, ενώ ο κ. Οικονόμου επί της ουσίας έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά και την ανεξαρτητοποίησή του.
Ίσως το μοναδικό που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα το πράξει από Δευτέρα ή θα περιμένει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Τόσο ο κ. Οικονόμου, όσο και ο κ. Ψαριανός διαφωνούν κάθετα με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από
την κυβέρνηση και με την άρνησή της να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Για το δεύτερο συμφωνεί και η μεταρρυθμιστική τάση με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος και στη χθεσινή συνεδρίαση επέμεινε στη συνεργασία με την Ελιά και το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.
Όπως είπε ο κ. Λυκούδης, «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της ηγετικής ομάδας που φτάσαμε ως εδώ. Χρειάζεται να αλλάξουμε ρότα, να αρχίσουμε συνομιλίες με την Ελιά και το Ποτάμι προκειμένου να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση του πόλου της Κεντροαριστεράς».
Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Θ. Μαργαρίτης, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως το μήνυμα του κόμματος ήταν θολό στις ευρωεκλογές, επέρριψε ευθύνες εκτός από την ηγεσία και στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Πρότεινε παράλληλα την έναρξη διαλόγου με την Ελιά και το Ποτάμι για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με στόχο όμως τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη Ν.Δ..
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως η Ασημίνα Ξυροτύρη, η οποία είπε ότι το κόμμα εγκλωβίστηκε στην υπάρχουσα Κεντροαριστερά και δεν ανοίχτηκε στις προοδευτικές δυνάμεις, ο Νίκος Τσούκαλης που ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένα το πλαίσιο της Κεντροαριστεράς με αριστερό περιεχόμενο, αλλά και η Μαρία Ρεπούση που έκανε λόγο για την μεγάλη Κεντροαριστερά σε συνεργασία την Αριστερά.
Οι τοποθετήσεις αυτές έφεραν την αντίδραση άλλων βουλευτών όπως ο Γιώργος Κυρίτσης και ηΝίκη Φούντα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως η Ντόρα Τσικαρδάνη και ο Γρ. Καραγρηγορίου.
Η κ. Φούντα, μάλιστα,αφού υποστήριξε ότι θα δοθεί η εικόνα πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ΔΗΜΑΡ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και αποχώρησε από την αίθουσα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα μέλη της Κ.Ο. και της Ε.Ε. δεν συμφωνούν με την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ η πλευρά της μειοψηφίας, δείχνοντας και το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, ζήτησε να υπάρξει ανακοίνωση που θα σηματοδοτήσει τη νέα πορεία του κόμματος, όπου θα αναγνωριστούν οι ευθύνες για το αποτέλεσμα και θα ανοίξει ο δρόμος για νέα πρόσωπα.
http://kartesios.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου