sla2
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι μια έγκριτη εφημερίδα του φιλελεύθερου αμερικανικού κατεστημένου, η Huffington Post, μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας για τη «σκλαβιά» που έχει επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα, Ελλάδα που, όπως γράφει, ήταν παλαιότερα «αμερικάνικο προτεκτοράτο». Ούτε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η εφημερίδα φτάνει να προτείνει στην Ελλάδα τη στάση πληρωμών και την έξοδο από την ευρώ.
Η Huffington Post σε αυτό το σημείο εκπροσωπεί τους πιο ριζοσπαστικούς φιλελεύθερους κύκλους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι οποίοι, σφόδρα αντίθετοι στην γερμανική ηγεμονία επί της ευρωζώνης, δεν διστάζουν να φθάσουν στο σημείο να προτείνουν,
αξιοποιώντας τις ευρωζωνικές αντιφάσεις και τα ευρωζωνικά αδιέξοδα, ακόμα και τη στάση πληρωμών και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προσβλέποντας ίσως και στη διάλυση της ευρωζώνης και την καταστροφή του σχετικού γερμανικού ιμπέριουμ.
Στόχος αυτών των ριζοσπαστικών αμερικάνικων κύκλων δεν είναι, φυσικά, μια ανεξάρτητη Ελλάδα αλλά η στενότερη πρόσδεση της τελευταίας στην αμερικανική σκακιέραστην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.
Φυσικά, επίσημη θέση των ΗΠΑ δεν έχει σε καμιά περίπτωση σχέση με τη  θέση που εκφράζει η Huffington Post. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν με τίποτα τη διάλυση και μάλιστα άτακτη και ανεξέλεγκτη, της ευρωζώνης, πράγμα που θα είχε ως βέβαιη απόληξη μια νέα και ίσως πολύ χειρότερη υποτροπή της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, με οδυνηρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.
Οι ΗΠΑ αυτά που επιδιώκουν είναι μια σχετική χαλάρωση της γερμανικής πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη και μια πιο επεκτατική οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της, προκειμένου να τονωθεί η διεθνής οικονομία και να επωφεληθούν οι ίδιες από την αυξημένη ευρωπαϊκή ζήτηση. Όπως οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη χαλάρωση της εξάρτησης των ευρωζωνικών χωρών από το γερμανικό ιμπέριουμ και τη στενή πολιτικοστρατωτική, ιδιαίτερα, πρόσδεση τους στον αμερικανο-ατλαντικό ή ακόμα περισσότερο στον αμερικανοϊσραηλινό πολιτικοστρατιωτικό άξονα.
Οι ΗΠΑ μόνο ως «σχέδιο Β», σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, βλέπουν την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη ή και τη διάλυση της τελευταίας. Και όπως λένε κάποιες πληροφορίες αυτό το σχέδιο «έκτακτης περίστασης» τυγχάνει ή έχει τύχει, σχετικής επεξεργασίας από διάφορα «think tanks» της Ουάσιγκτον και προβλέπει ειδικά για την Ελλάδα τη χρηματοδότησή της, έναντι υποθηκεύσης των «ενεργειακών της πόρων», στο εγχείρημα της μετάβασης από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα, με το τελευταίο να μπορεί να αποκτήσει και μια μορφής χαλαρή αγκίστρωση με το δολάριο.
Είναι προφανές ότι η προοδευτική διέξοδος που προτείνει η Αριστερά από την κρίση και η ενδεχόμενη, εφ’ όσον χρειαστεί, έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δεν έχει καμιά σχέση με τους όποιους αμερικάνικους σχεδιασμούς για την ευρωζώνη, που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.
Η Αριστερά δεν θέλει ούτε θα ανεχθεί τη γερμανική ή αμερικανική επικυριαρχία, ούτε θα μετατρέψει τη χώρα σε «μπαλάκι» ανάμεσα στις βρώμικες επιδιώξεις και τουςβρώμικους ανταγωνισμούς Γερμανίας και ΗΠΑ.
Η Αριστερά αγωνίζεται για μια πραγματική ανεξάρτητη Ελλάδα χωρίς τρόικα και μνημόνια, χωρίς γερμανικούς ή αμερικάνικους ζυγούς, μια Ελλάδα σε ρήξη με την ευρωζώνη αλλά και τα ασφυκτικά πλαίσια της ΕΕ, που θα ακολουθήσει μέχρι τέλους, χωρίς να υποκύπτει σε εκβιασμούς, απειλές και διλήμματα ένα προοδευτικό δρόμο διεξόδου, ανασυγκρότησης και ανόρθωσης με σοσιαλιστική προοπτική.
ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΔΕΚΗΣ
Στη συνέχεια η Iskra δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα του άρθρου της Huffington Post:

ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα απαιτώντας από το ΔΝΤ να αποσυρθεί από το πακέτο διάσωσης.
Την αυξημένη οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τους ξένους στο ρου της ιστορίας αναλύει, με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, η The Huffington Post.
Ταυτόχρονα επιχειρεί να περιγράψει τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, αλλά και να αναζητήσει πιθανούς τρόπους στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις αμερικανικές αρχές.
Όπως τονίζει σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα, η ελληνική κρίση, που ξέσπασε πριν από τρία και πλέον χρόνια, αύξησε κατακόρυφα την εξάρτηση της Ελλάδας από τους ξένους. Αλλά η εξάρτηση αυτή έχει τις ρίζες της πολύ πιο βαθιά στο παρελθόν, αφού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατηρούσαν τον έλεγχο της Ελλάδας μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο καταστροφικός πόλεμος άλλαξε άρδην τα δεδομένα και κατέστησε την Ελλάδα ξανά εξαρτημένη, από τις ΗΠΑ αυτή τη φορά. Οι ΗΠΑ στήριξαν τότε οικονομικά την Ελλάδα, συνεχίζει η εφημερίδα, γεγονός που κατέστησε τη χώρα έναμόνιμο αμερικανικό προτεκτοράτο.
Σήμερα η Ελλάδα είναι ξανά εξαρτημένη… Αυτή τη φορά από την τρόικα. Η εξάρτηση αυτή όμως έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αναγκάζοντας τη χώρα να βιώνει συνθήκες που θυμίζουν σκλαβιά. Σήμερα η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένη με όρους που θυμίζουν χώρα σκλαβωμένη”, υποστηρίζει η The Huffington Post.
“Οι σημερινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ απέναντι στους Έλληνες είναι τόσο δόλιες που κανείς ποτέ δεν μιλά πραγματικά για τον αντίκτυπό τους: Επαναφέρουν σε καθεστώς σκλαβιάς την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο”, σπεύδει να επισημάνει η εφημερίδα.
Πως μπορούν όμως οι αμερικανικές αρχές να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της; Απαιτώντας, σε πρώτη φάση, από το ΔΝΤ να αποσυρθεί από το οικονομικό πρόγραμμα που η χώρα εφαρμόζει. Σε δεύτερη φάση; Να αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών που επισκέπτεται την Ελλάδα!
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την The Huffington Post, δεν είναι μόνο οι ξένοι που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν επίσης δράση. Πως θα το κάνουν αυτό; Με το να σταματήσουν να είναι τα τοπικά… γραφεία των ξένων τραπεζιτών.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια η The Huffington Post, μόνο μια ισχυρή Ελλάδα μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς που γεννά το χρέος της. Και μια ισχυρή Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από την εξής κίνηση: Να ξαναδώσει ζωή στην ύπαιθρο και στα χωριά της.
“Εάν τα ευρώ δεν αρκούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τότε ίσως θα πρέπει να τυπωθούν και δραχμές. Εάν η τρόικα συνεχίζει να επεμβαίνει στα ελληνικά τεκταινόμενα - κάτι που σίγουρα θα πράξει – τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της και αν, χρειαστεί, ας αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ…”, δεν διστάζει να επισημάνει η εφημερίδα.