Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την Ελληνική προεδρία στην ΕΕ


Picture 0 for Τα γερμανικά ΜΜΕ για την Ελληνική προεδρία στην ΕΕ
Το παράδοξο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από μια χώρα η οποία βρίσκεται σε μνημόνιο και απέφυγε την πτώχευση με δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων τονίζει σε δημοσίευμά της η Deutche Welle αλλά και τα υπόλοιπα γερμανικά πρακτορεία. Με την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πώς μπορεί η χώρα να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτελέσει πολιτικό υπόδειγμα.
«Θέλουμε να γίνουμε επί έξι μήνες έντιμοι μεσολαβητές και να ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» υποστηρίζει η ομάδα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, η οποία αριθμητικά είναι ολιγομελής σχετικά με την αντίστοιχη επί πολωνικής προεδρίας.
Με την ομάδα του ο Κούρκουλας, που έχει αναλάβει το συντονισμό της ανάληψης της ελληνικής
προεδρίας, έχει φιλόδοξους στόχους: την ολοκλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώσει τη θητεία του και κλείσει για τις ευρωεκλογές. «Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση» σχολιάζει η γερμανική Weser Kurier.
«Το θετικό μήνυμα είναι ότι η πορεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατομ. ευρώ για την προεδρία τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων» σημειώνει ο σχολιαστής της αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον ηράκλειο άθλο της προεδρίας σε ευαίσθητα θέματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση και να ανακόψει στις επερχόμενες ευρωεκλογές την μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο σχολιαστής της Mittelbayerische Zeitung, σύμφωνα με την Deutche Welle, που υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η γηραιά ήπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της ΕΕ αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο σχολιαστής της, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. «Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» γράφει.
«Πόσες από τις ωραίες προβλέψεις του πρωθυπουργού Σαμαρά στηρίζονται σε δεδομένα και σε θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και πόσες είναι στοχευμένη προπαγάνδα, θα φανεί το 2014. Γεγονός είναι ότι η χώρα, που στέκεται όρθια χάρη στα δάνεια ύψους 240 δις ευρώ, βρίσκεται σε ακόμη σε βαθιά κρίση».
Ο Γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Έλληνας και προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.
http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...