Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Λουκέτο σε τέσσερις βιοτεχνίες την ημέρα!



Αλλους 1.546 «αδύναμους κρίκους» πρόσθεσε το 2013 στη μακριά αλυσίδα των λουκέτων για τη βιοτεχνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Το πλήγμα που έχει δεχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χτυπά συνεχώς καμπανάκι, χωρίς όμως να συγκινεί, κατά τα φαινόμενα, κανέναν.

Για του λόγου το αληθές, το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ο χαρακτηριστικός ήχος της... κλειδωνιάς του λουκέτου ήχησε σε 1.546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι 4,4 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση.


Πάντως, παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην αγορά οι διαγραφές του εν λόγω διαστήματος από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ήταν μειωμένες κατά 12,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οπότε 1.770 βιοτεχνίες είχαν κατεβάσει ρολά (στο σύνολο του 2012 τα λουκέτα άγγιξαν τα 1.921).

Την ίδια ώρα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου οι εγγραφές μειώθηκαν στις 656 από τις 686 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι διαγραφές ήταν υπερδιπλάσιες των εγγραφών, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία των δυνάμει επιχειρηματιών για έναρξη δραστηριότητας.


Για ποιους λόγους

Μεγάλος ασθενής ήταν το 2013 οι ατομικές επιχειρήσεις, με 1.194 να διαγράφονται από τα μητρώα του ΒΕΘ, ενώ ακολούθησαν οι ομόρρυθμες, με 268. Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής είχαν και το 2013 το ασύμφορο των επιχειρήσεων, με τον αριθμό αυτών που έκλεισαν επειδή ήταν ασύμφορες να αγγίζει τις 826. Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει άλλο. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν οι εταίροι μας. Ελπίζουμε το 2014 να γίνει κάτι και να αλλάξουν τα δεδομένα. Η υπερφορολόγηση οδηγεί τους μικρομεσαίους σε κλείσιμο και αφανισμό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των εγγραφών - διαγραφών. «Ζητείται ελπίς» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και για τον λόγο αυτό πρέπει να προστατευτεί και να στηριχτεί.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...