Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Οι έντιμοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις νέες τεχνικές φορολογικού ελέγχου

ΥΠΟΙΚ: Οι έντιμοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις νέες τεχνικές φορολογικού
Το μήνυμα πως οι έντιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις φορολογικές δηλώσεις έστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Στις διευκρινίσεις του, επισημαίνει πως θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα συμβάλλουν στην ελάφρυνση των περισσοτέρων από τα φορολογικά βάρη, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Οι έμμεσες τεχνικές, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014, θα συμβάλουν στο σχηματισμό της περιουσιακής ταυτότητας των φορολογουμένων με βάση καταθέσεις, πιστωτικές
κάρτες, πληρωμές δανείων, ακίνητη περιουσία, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, αποζημιώσεις και δωρεές. Εάν το διαθέσιμο εισόδημα που προκύπτει αποδειχθεί μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε οι φορολογούμενοι θα υφίστανται ποινές, εφόσον δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ, οι τεχνικές αυτές θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, εκεί που «η μεθοδολογία υπερτερεί αποδεικτικά στην ανάδειξη του μη δηλωμένου πλούτου». Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι «οι έντιμοι φορολογούμενοι - η πλειοψηφία των συμπολιτών μας - δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις τεχνικές αυτές· απεναντίας θα επωφεληθεί στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου».
Παράλληλα η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει τη διακηρυγμένη πρόθεση να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών σταδιακά και στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Άρα το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εκεί που υπάρχει, είναι προϋπόθεση για να μειωθούν οι φορολογικές συντελεστές».
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...