Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Άδωνις: Η μεταρρύθμιση στην υγεία δεν μπορεί να καθυστερήσει

adonis

Με ελπίδες για λύση από το υπουργείο Υγείας αλλά με «μικρό καλάθι» από την πλευρά των γιατρών άρχισε ο διάλογος για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που είδε το απόγευμα τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, είπε μετά το τέλος της συνάντησης ότι υπάρχουν διαφωνίες που θα πρέπει να λυθούν και πρόσθεσε: «Καμιά φορά μπορεί και οι δικές μου δηλώσεις να έχουν δυναμιτίσει το κλίμα άθελά μου, γιατί σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ, πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια».
Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει δήλωσε και τόνισε πως η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει. «Εμείς θέλουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα Πολυϊατρεία να έχουν ανοίξει και να λειτουργούν με το νέο καθεστώς»
είπε ο υπουργός Υγείας.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συναποφασίσθηκε να οριστεί μία τεχνική επιτροπή για να εξετάσει τις λεπτομέρειες δύο διαφορετικών εκδοχών που μπήκαν στο τραπέζι του διαλόγου.
Πάντως ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε, ενώπιον όλων, ότι «οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρυθμίσεως έχουν αποφασιστεί. Και αυτό που συζητάμε είναι για τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες».
Ο ίδιος είπε ότι το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι θεμελιώδες ζήτημα. «Σε αυτό έγινε μία πρόταση από τους γιατρούς -δεν ξέρω αν πρέπει να την αναφέρω την πρόταση. Για εμάς ισχύει αυτό που έχουμε πει», τόνισε.
Η επιτροπή θα εξετάσει δύο εκδοχές. Τον τρόπο ένταξης των γιατρών στο ΕΣΥ και τον τρόπο δημιουργίας των συμβάσεων για όσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Αναφερόμενος σε τροπολογία που σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα , ο Ά. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «εμείς έχουμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουμε τη διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να προσλάβουμε εργαζόμενους στις υγειονομικές περιφέρειες. Η σχετική λοιπόν τροπολογία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ψηφιστεί αύριο, θα μας δώσει την νομοθετική εξουσιοδότηση και θα τους προσλάβουμε».
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αν είναι ικανοποιημένοι οι γιατροί, ο κ. Βλασταράκος είπε: «Ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι. Να δούμε εκείνα τα σημεία τα οποία καθιστούν ευπρεπή την λειτουργία των γιατρών. Θέλουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους μας και στην ανεργία».
Επίσης τόνισε ότι κατανοεί τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά δεν θέλει να συμβεί καμιά απόλυση γιατρού. Δε θέλουμε να υπάρχουν διαθεσιμότητες-κινητικότητες, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αποστολόπουλος δήλωσε: «Δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο σημερινό διάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας».
http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...