Το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο «Ο Κόκκινος κάβουρας», από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο κατάστημα Public.
Το βιβλίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός πράκτορα, που έδρασε στις γραμμές του ΚΚΕ (υπήρξε μέλος της Κ.Ε.) και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε, και ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν ένα "τάμα" προς τον Χαρίλαο Φλωράκη, με τον οποίο είχε μιλήσει για την υπόθεση.
«Το ΚΚΕ είχε έναν πράκτορα, το ΠΑΚ, πόσους είχε;» αναρωτήθηκε, θέλοντας να δείξει ότι πρέπει να υπήρχαν πράκτορες και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εξήγησε ότι η εν λόγω υπόθεση ήταν η αφορμή για να μελετήσει τη συμπεριφορά των «διπλών ανθρώπων» και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε
αυτή τη δουλειά, αλλά χρειάζεται να έχει κάποιο ειδικό «υπόστρωμα».
Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε ότι ο αδελφός της γιαγιάς του, Ιωάννης Αλεξάκης, ήταν στο πρώτο ανεξάρτητο τάγμα Κρητών που μπήκε στην πόλη με τους πολέμους του 1912-13.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην υπόθεση του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη και σχολίασε πως «ξεφτιλίστηκε για 2.000 ευρώ».
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε ότι θαυμάζει τον Μίμη Ανδρουλάκη και το «περίεργο» θάρρος του.
Η χημικός μηχανικός Λιάνα Γούτα, επισήμανε ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης «δεν χωράει σε καλούπια και ετικέτες, του αρέσουν οι εκπλήξεις και το βιβλίο αυτό είναι μια έκπληξη».
Ο δημοσιογράφος Νούλης Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι ο «κόκκινος κάβουρας» κινείται σε τέσσερα επίπεδα. Είναι μια πραγματική ιστορία κατασκοπείας, ένα ιστορικό θρίλερ, δοκίμιο για τον «διπλό άνθρωπο» και αυτοβιογραφικό.
http://newpost.gr