Επίθεση κατά πάντων, τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και εκτός αυτού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που είχε θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τον σχεδιασμό του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών, πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα έπειτα από την επιστολή που έστειλαν επτά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με την οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις βασικές πολιτικές επιλογές του κ. Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ποτέ, μα ποτέ από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, δεν μπορέσαμε με ενιαία εικόνα και στάση να εφαρμόσουμε για μια λογική περίοδο ακέραια μια βασική πολιτική μας απόφαση που την είχαμε πάρει συλλογικά και τις περισσότερες τις έχουμε πάρει συλλογικά και από το συνέδριο» και επισήμανε ότι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά. Επίσης, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και του ρόλου του στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Εμείς τα έχουμε κάνει όλα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, τους πλειστηριασμούς, τα μέτρα για την ανεργία... και τα χαρίζουμε με ευκολία».
Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε για άλλη μια φορά την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας, ωστόσο επέκρινε τα στελέχη του κόμματος, λέγοντας πως «δεν το δείχνουμε, δείχνουμε εικόνα αβεβαιότητας, διαφοροποίησης χωρίς λόγο». Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ο διαμορφωτής της μόνης εφικτής και ασφαλούς στρατηγικής εξόδου από την κρίση» και «χαρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα στη ΝΔ ή δείχνουμε να μην πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση».
Σχολιάζοντας την «θεωρία της χαμένης πολιτικής αυτοτέλειας του ΠΑΣΟΚ», διερωτήθηκε: «Υπάρχει και η θεωρία της παρθενίας, το αειπάρθενο ΠΑΣΟΚ. Ποτέ χάσαμε την αυτοτέλεια μας; Όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και συγκυβερνήσαμε ακόμα και με τον ΛΑΟΣ; Όταν συγκυβερνήσαμε με τη ΔΗΜΑΡ; Τίνος είναι η στρατηγική που εφαρμόζεται; Αν συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους δεν θα χάσουμε την αυτοτέλεια μας; Πότε έχασε το ΠΑΣΟΚ την πολιτική του αυτοτέλεια; Πολιτική αυτοτέλεια σημαίνει αυτοδυναμία; Πιστεύουμε στις αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις; Ή αποδεχόμαστε τη λογική, τη φιλοσοφία των κυβερνήσεων συνεργασίας; Προφανώς αποδεχόμαστε πλέον τη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν πορεύεται ο τόπος, ακόμη κι αν αριθμητικά μπορεί να έχεις 151 βουλευτές με 34% των ψήφων. Πώς κυβερνάς; Εθνικά επικίνδυνα εάν δεν έχεις βάσεις στήριξης» δήλωσε.
Για την κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην κεντροαριστερά και τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι οι «58» δεν συγκροτούν κόμμα, αλλά πήραν μια πρωτοβουλία για να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Πρόσθεσε ότι όλο το εγχείρημα βασίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την απουσία κάθε ηγεμονισμού και όχι στη διάλυση των κομμάτων και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός.
«Κανείς δεν έθεσε σε αμφισβήτηση την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, το όνομα, τα σύμβολα, τις οργανωτικές δομές του ΠΑΣΟΚ και όποιος το έκανε θα το έκανε προφανώς κατά λάθος και από κεκτημένη ταχύτητα. Όλο το εγχείρημα βασίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την απουσία κάθε ηγεμονισμού και πρώτος μίλησα για την Ελιά», είπε.
Εξέφρασε ακόμη τη λύπη του γιατί, όπως είπε, «η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της κατά πλειοψηφία θέλησε να παραμείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού κομματικού της εαυτού, αλλά η πρόσκληση ήταν και είναι και πάντα ανοιχτή παρ' ότι η απάντηση και η αντίδραση είναι απαξιωτική».
Η πρόσκληση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ανοιχτή και σε όλα τα στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν, είτε εκφράζονται ως άτομα, είτε εκφράζονται μέσω Κινήσεων μικρών ή μεγάλων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, «για την ακρίβεια, επιτρέψτε μου να πω, του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας». Υποστήριξε, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου.
«Θέλουν να ανυψώσουν φραγμούς στην επικοινωνία των δυο χώρων, γιατί ξέρουν ότι η κοινωνική βάση ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό ακροατήριο συγκυριακά στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράταξη, επιλέχτηκε ως όχημα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των δικών μας ανθρώπων [...] Και για να αποφύγουν την επαφή, εκχυδαΐζουν τον πολιτικό βίο, τροφοδοτούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής και δημιουργούν συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Παίζουν εν ου παικτοίς, ασύμμετρα», είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ότι «η δυσκολία της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι και ένα ιστορικό μάθημα για όλους εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλοι, που λένε με ευκολία ότι θέλουν σκληρότερη διαπραγμάτευση, θέλουν κόκκινες γραμμές, αλλά κατά βάθος τρομάζουν μόλις νιώσουν την τριβή της διαπραγμάτευσης, τη σύγκρουση, ή φοβούνται ότι όταν η χώρα πετυχαίνει στη διαπραγμάτευση αυτή, οι ίδιοι χάνουν το λόγο ύπαρξής τους, γιατί επενδύουν το σενάριο της καταστροφής». Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ακόμη, επιτέθηκε και στην τρόικα, λέγοντας ότι «όλοι παραδέχονται και καταλαβαίνουν ότι η τρόικα δεν είναι ένα διαθεσμικό όργανο αλλά ένα διακυβερνητικό όργανο». Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία, είπε και πάλι «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στην προστασία ευπαθών ομάδων και στη στήριξη πραγματικής οικονομίας». Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανεργία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα και εθνικός στόχος πρέπει να είναι με κάθε τρόπο η ανάσχεσή. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί πρωτοβουλία για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας δράσης για την ανάσχεση της ανεργίας.
«Σήκωσα ένα τεράστιο βάρος ευθύνης»
Αναφερόμενος στην προσωπική του ευθύνη επισήμανε ότι βρίσκεται εδώ που βρίσκεται για λόγους ανάγκης και στόχος του είναι να παύσει να υπάρχει αυτός ο λόγος ανάγκης για τη χώρα και την παράταξη. «Η προσωπική παραταξιακή μου ευθύνη συνίσταται για μένα σε μια αναμέτρηση με την ιστορία», ανέφερε. Τόνισε ακόμη ότι σήκωσε ένα τεράστιο φορτίο ευθύνης που δεν του αναλογεί προσωπικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής και πολιτικής αντοχής. «Το κίνητρό που είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό», υπογράμμισε.
Μ. Θεοδωράκης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2015 ο κ, Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται ένα πρόσωπο που να ενώνει και ανέφερε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. «Το Μάρτιο του 2015 υπάρχει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί 180 ψήφους για να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής. Άρα χρειάζεται πρόσωπο που ενώνει τον τόπο σε συμβολικό επίπεδο. Ξαναενώνει τον τόπο. Και σε πρόσφατη συνέντευξή μου ανέφερα ένα πρόσωπο όχι επειδή διεκδικεί τίποτα, αλλά επειδή συμβολίζει αυτό που λέω, τον Μίκη Θεοδωράκη που είναι ένα πρόσωπο ζωντανό, αλλά μνημειακού χαρακτήρα για την εθνική ενότητα» δήλωσε.
http://www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου