Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Καλό κουράγιο στη νεολαία


Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com


Ένας χρόνος πρωτιάς στην ανεργία των νέων φεύγει. Ένας χρόνος που η Ελλάδα έμαθε το brain drain, ένας χρόνος παρόμοιος με τον προηγούμενο και όμοιος με αυτόν που έρχεται.
Τέτοιες μέρες στα ΜΜΕ βλέπουμε τα επετειακά ρεπορτάζ με τις ανασκοπήσεις γεγονότων της χρονιάς. Παλιότερα περισσότερο, τα τελευταία χρόνια λιγότερο αφού οι χρονιές είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Ακόμα και οι αθλητικές ανασκοπήσεις έχουν εκπέσει, εδώ ο Ολυμπιακός έριξε 3άρες στο Champion's League και πέρασε στα ψιλά γράμματα.
Ανασκόπηση σίγουρα μπορούν να κάνουν οι εκπομπές μαγειρικής για το γιορτινό τραπέζι, σίγουρα κάτι έχουν να πουν για αυτές τις ιδιαίτερες και εκείνες τις παραδοσιακές συνταγές που δίνουν ποιότητα στο φαγητό και στη ζωή μας. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα....

Στην πραγματικότητα η χρονιά αυτή ήταν κακή χρονιά για αρκετούς συμπολίτες μας, σίγουρα για το 30% αυτών που ζουν στα όρια και κάτω της φτώχειας ή αλλιώς τα όρια που δηλώνουν πόσο ισότιμη είναι η ζωή του ενός και του άλλου. Πάνω ή κάτω από το τάδε ποσό αναγκαίο για τη διαβίωση και για την ελάχιστη κατανάλωση προϊόντων.
Μια χρονιά λοιπόν το 2013μ.Χ., φεύγει για να έρθει το 2014 και η γενική αίσθηση ή αλλιώς η κοινή γνώμη βασίζεται στο ότι πια οι χρονιές δεν έχουν και τόση σημασία, εξάλλου ο καθείς θα βρει τον δρόμο του και αν δεν τον βρει, τί έγινε, έχει ο Θεός.
Ποια πιστεύετε ότι ήταν η διαφορά ανάμεσα στο 1713 και το 1714 ή το 1913 και το 1914;
Καμία! Οι χρονιές παλαιότερα δεν είχαν κάποια διαφορά πέραν από πολύ συγκεκριμένων γεγονότων όπως ένας πόλεμος ή μια ανακάλυψη. Από το 1950 χορηγός της νέας χρονιάς έγιναν οι πολυεθνικές με πρώτη την Coca Cola και κάθε χρονιά έπρεπε να είναι ξεχωριστή ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά προς όφελος κάποιων.
Σήμερα η Ελλάδα ζει ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε αυτόν που εξαντλούνται τα iphone σε λίγες μέρες και σε αυτόν όπου εξαντλείται η αξιοπρέπεια σε λίγες δόσεις καθημερινά.
Ένδειξη του πόσο αναπτυγμένη είναι μια χώρα είναι οι εσωτερικές της ανισότητες και εμείς πιάνουμε πάτο. Ένδειξη επίσης είναι και η ευρύτερη επένδυση που κάνει στις μελλοντικές γενιές. Και εδώ είμαστε στις πρώτες θέσεις, από την ανάποδη.
Και εκεί στας Ευρώπας, στην Εσπερία το ξέρουν καλά και τί είμαστε και τί βιώνουμε και ξέρουν ότι μια φράση μονάχα μας ταιριάζει. Το είπε ο Οlli Rehn και δεν το καταλάβαμε. Καλό κουράγιο!!!
Καλό κουράγιο για όσα έχουν έρθει και όσα θα 'ρθουν, και εκείνα που ίσως δεν έρθουν ποτέ ή αργά.
Πιο πολύ καλό κουράγιο στη νεολαία που ζει γερασμένη μέσα στα δικά της καφενεία (καφέ-μπαρ) και αναμένει το μέλλον που μοιάζει να 'ρχεται από ένα παρελθόν ξεχασμένο.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...