Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Unisef και Γιατροί του Κόσμου στο μικροσκόπιο της NSA

Νέα ονόματα στη λίστα των ατόμων ή των οργανισμών που παρακολουθούσαν οι αμερικανικές και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών (NSA και GCHQ) αποκαλύπτουν δημοσιεύματα των Guardian και New York Times, σύμφωνα πάντα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν θέσει στο στόχαστρό τους τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τη Unicef και τους Γιατρούς του Κόσμου αλλά και τον Χοακίν Αλμούνια.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η GCHQ - σε συνεργασία με την NSA - παρακολουθούσε τις επικοινωνίες ξένων ηγετών καθώς και των επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και άλλων
προγραμμάτων αρωγής. Η εφημερίδα τονίζει ότι παρακολουθούνταν και τα e-mail ισραηλινών αξιωματούχων, ανάμεσά τους και του ισραηλινού πρωθυπουργού, το 2009 Εχούντ Ολμέρτ.
Ο Guardian δίνει και στοιχεία για τα προγράμματα αρωγής. Μεταξύ άλλων η GCHQ παρακολουθούσε το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη Unicef, τους Γιατρούς του Κόσμου. Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν αρκετά κυβερνητικά κτίρια, κυρίως της Γερμανίας αλλά και τον ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια.
Οι αντιδράσεις ήδη ξεκίνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει ότι εάν οι ισχυρισμοί αληθεύουν «αξίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή καταδίκη μας». «Αυτός δεν είναι ο τύπος της συμπεριφοράς που περιμένουμε από τους στρατηγικούς εταίρους μας, πόσο μάλλον από ένα από τα κράτη - μέλη μας» τόνισε η Κομισιόν αναφερόμενη στη Βρετανία. Ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για «σοκαριστικού ισχυρισμούς».
Η GCHQ δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα απευθείας. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι λειτουργεί «κάτω από ένα ισχυρότατο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών και δημοκρατικής λογοδοσίας για τις μυστικές υπηρεσίες».
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019...