Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

9 +1 «ακραίες προβλέψεις» για το νέο έτος



Επιβολή φόρου περιουσίας στην Ε.Ε., πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτά είναι κάποια από τα ακραία σενάρια που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της Saxo Banκ για το 2014. Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποια από αυτές τις προβλέψεις είναι πολύ μικρές, η Saxo Bank, όπως κάθε χρόνο, βασίζεται σε μια σειρά εφικτών, αλλά με λίγες πιθανότητες, εξελίξεων στις αγορές και πολιτικών γεγονότων.

Οπως λέει ο Στεν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, «στόχος δεν είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις να χαρακτηριστούν απαισιόδοξες. Πρόκειται για κρίσιμα γεγονότα, τα
οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλλαγή. Ελπίζουμε για το καλύτερο». Οπως λέει ο Γιάκομπσεν, «οι “Ακραίες προβλέψεις” δεν αποτελούν τις επίσημες προβλέψεις της Saxo Bank για το 2014, αλλά μάλλον μια άσκηση με σκοπό να δούμε ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι από τη διατήρηση του κεφαλαίου και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο πριν πραγματοποιήσουν συναλλαγές ή επενδύσεις».

Αναλυτικά οι προβλέψεις:

1. Ο φόρος περιουσίας στην Ε.Ε. προαναγγέλλει την επιστροφή σε μια σοβιετικού τύπου οικονομία: Ο αποπληθωρισμός και η έλλειψη ανάπτυξης θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιβολή φόρου περιουσίας σε όσους έχουν αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ ή δολαρίων, στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων και της δημιουργίας ενός «αναχώματος» στις κρίσεις. Αυτό θα είναι το τελικό βήμα προς ένα ολοκληρωτικό ευρωπαϊκό κράτος και το χαμηλότερο σημείο για τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το προφανές, όσον αφορά το κομμάτι των συναλλαγών, είναι να αγοράσει κάποιος αγαθά αξίας (hard assets) και να πουλήσει τα υπερτιμολογημένα άυλα επενδυτικά προϊόντα.

2. Η αντιευρωπαϊκή συμμαχία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο: Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, μια πανευρωπαϊκή, αντιευρωπαϊκή διακρατική συμμαχία θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο. Το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει έναν αντιευρωπαίο πρόεδρο για την Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών αποτυγχάνουν να εκλέξουν πρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή.

3. Οι «Fat Five» της τεχνολογίας θα ξυπνήσουν με έναν «δυσάρεστο πονοκέφαλο» το 2014: Με τις εταιρίες του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής στις ΗΠΑ να κινούνται περίπου 15% χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση του δείκτη S&P 500, μια μικρή ομάδα μετοχών του τεχνολογικού τομέα διαπραγματεύεται με ένα πολύ υψηλό premium της τάξης του 700% πάνω από την αποτίμηση της αγοράς. Αυτές οι εταιρίες, οι λεγόμενες «Fat Five» (Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media και Yelp) αποτελούν μια νέα φούσκα μέσα στην παλιά, καθώς οι επενδυτές επενδύουν υπερβολικά σε ασυνήθιστα σενάρια ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

4. Αποπληθωρισμός στις ΗΠΑ: Καταφθάνει στη γειτονιά σας: Οι δείκτες μπορεί να υποδεικνύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύεται, η αγορά κατοικίας όμως παραμένει ασταθής και οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ανύπαρκτες. Με το Κογκρέσο να ετοιμάζεται να ανεβάσει και τη δεύτερη πράξη του έργου «πώς να αποσυντονίσετε την οικονομία των ΗΠΑ» τον Ιανουάριο, η επενδυτική, εργασιακή και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα πληγούν εκ νέου. Αυτό θα οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα την επόμενη χρονιά και όχι υψηλότερα, με τον αποπληθωρισμό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

5. Η ποσοτική χαλάρωση θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια: Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε αύξηση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου, δημιουργώντας μια τεχνητή αίσθηση βελτίωσης της οικονομίας. Οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν, κυρίως για την αγορά κατοικίας. Ως εκ τούτου, η FOMC θα εστιάσει στα στεγαστικά δάνεια το 2014, μετατρέποντας το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) σε ένα 100% πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων ομολόγων, κάτι που θα αυξήσει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια τον μήνα και άρα θα απομακρύνει από την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης.

6. Οι «5 έύθραυστες» («Fragile Five») υποχωρούν κατά 25% έναντι του δολαρίου: Η αναμενόμενη επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ (tapering) θα αυξήσει το κόστος κεφαλαίων εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα αφήσει χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτεθειμένες, τη στιγμή που οι επενδυτές μειώνουν την ανάληψη κινδύνων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα νομίσματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση κυρίως με το δολάριο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πέντε χώρες: Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία και Τουρκία.


Διαγραφή χρέους στην Ιαπωνία!

7. Η απελπισμένη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε διαγραφή δημοσίου χρέους μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας δολαρίου - γιεν (USD - JPY) κάτω από το 80: Το 2014, η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων υψηλού κινδύνου και στην επιστροφή των επενδυτών στο γιεν, με την ισοτιμία USD - JPY να υποχωρεί κάτω από το 80. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πολύ απλά διαγράφει όλο το κρατικό χρέος που έχει στο χαρτοφυλάκιό της με μια απλή αλλά μη δοκιμασμένη λογιστική πρακτική. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα αγωνιώδες ταξίδι προς την πλήρη αβεβαιότητα και ενδεχομένως σε μια καταστροφή με άγνωστες παρενέργειες.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...