Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς: Χρονιά ανάκαμψης το 2014

Η Ελληνική Προεδρία «συμπίπτει με τη χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες. «Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα, μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης», τόνισε.
«Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής», επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως ξεκινάμε τον καινούργιο χρόνο ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή «με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας« και έχοντας «ανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία», χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά και διαβεβαιώνοντας
πως η Ελλάδα θα ασκήσει μια αποτελεσματική προεδρία.
Αναφερόμενος στα θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, κυρίως δε στη θάλασσα. Χαιρέτισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και επεσήμανε τη σημασία της εμπλοκής σ’ αυτά και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών με χρήση δορυφορικών επικοινωνιών, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και μέτρα κατά των δικτύων δουλεμπορίας, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη δραστηριότητα».
Σημαντική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και για την εμπλοκή των μικρομεσαίων βιομηχανιών, κάτι, που, όπως σημείωσε, έχει σημασία και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Ως προς τα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης, ο Α. Σαμαράς επισήμανε πως αναγνωρίσθηκε ότι οι διαφορές Βορρά και Νότου στην ΕΕ παραμένουν έντονες. Ύψιστη προτεραιότητα είναι πλέον, κατά τον πρωθυπουργό, η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω μιας διαδικασίας που θα εγκαινιασθεί επί της ελληνικής προεδρίας και με σημαντική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα διασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.
Σχετικά με το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός έδωσε βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για το θέμα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ειδικότερα της τραπεζικής ένωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Και επισήμανε ότι εφεξής η ΕΕ θα δίνει βάρος και στην κοινωνική διάσταση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Ως προς τα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε τη σημασία του αγωγού ΤΑΠ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ακόμη την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, σε ό,τι δε αφορά τη Συρία αναφέρθηκε στην τραγωδία των προσφύγων και στο πρόβλημα των επιδημιών.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σειρά θεμάτων που ήταν εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας σήμερα αποτελούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...