Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ακίνητα: Σε έξι (μηνιαίες) δόσεις ο ενιαίος φόρος



Σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη από αυτές να έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2014, πρόκειται να καταβληθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη και θα εμπεριέχονται σ΄ αυτό όλες οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του νέου φόρου, με συντελεστές και κλίμακες για κάθε κομμάτι ακίνητης περιουσίας, είτε πρόκειται για κτίριο είτε για οικόπεδο εντός σχεδίου ή για αγρόκτημα.

Ο νέος φόρος ακινήτων στόχο έχει το 2014 να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα μπορεί να καταβληθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις. Θα διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και θα αντικαταστήσει το Εκτακτο
Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Ο κύριος φόρος διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

1) Κτίρια: Προβλέπεται συντελεστής 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης που βρίσκεται το κάθε ακίνητο. Ο συντελεστής θα πολλαπλασιάζεται με τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στην επιφάνεια των κύριων χώρων του κτίσματος. Το όποιο αποτέλεσμα θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με άλλους συντελεστές, που θα αφορούν την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο στον οποίο μπορεί να βρίσκεται και τον αριθμό των προσόψεων που έχει σε δρόμους. Επίσης, εάν πρόκειται για μονοκατοικία, θα υπάρχει η πρόβλεψη για ανάλογο συντελεστή.

2) Οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης: Ο φόρος θα προκύπτει μέσα από 25 διαφορετικά κλιμάκια και θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.

3) Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμών: Ο φόρος θα είναι 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα υπάρχει όμως και μια σειρά από συντελεστές, οι οποίοι θα αφορούν την άρδευση (1,1), τη χρήση για τις δασικές εκτάσεις (0,1), για τους βοσκοτόπους (0,5), για καλλιέργειες κάθε είδους (2), για λατομεία (5) και για υπαίθριες εκθέσεις (8). Επίσης, θα υπάρχει συντελεστής απαλλοτρίωσης (0,75), ενώ προβλέπεται και συντελεστής (5) για εκτάσεις που έχουν κύρια ή εξοχική κατοικία μεγαλύτερη των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων, με το αφορολόγητο να ορίζεται στα 300.000 ευρώ. Θα υπάρχει προοδευτική φορολογική κλίμακα, η οποία θα ξεκινάει από το 0,15% ή 0,2% για ακίνητα που θα βρίσκονται λίγο πάνω από το αφορολόγητο και θα φτάνει έως το 1% ή 2% για ακίνητη περιουσία που θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη για μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%, από 8%-10% που είναι σήμερα, με πιθανή περικοπή ή ακόμα και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...