Αμετακίνητο στις θέσεις του παραμένει το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέτει τις «κόκκινες γραμμές» του με βασικό γνώμονα, όπως σημειώνει, την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Δύο μέρες πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως οι δυο αρχηγοί έχουν δεσμευθεί προσωπικά:
- όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα,
- ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι πλειστηριασμών,
- έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος,
- προστασία ευπαθών ομάδων. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως αυτά δεν μπορούν
να αλλάξουν ενώ επισημαίνουν πως «οι ευαισθησίες των βουλευτών της πλειοψηφίας - ιδίως του ΠΑΣΟΚ πού σηκώνουν τεράστιο βάρος - είναι σεβαστές».
Αυτές ήταν και οι βασικές επισημάνσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ τονίζουν πως «περιθώρια υποχώρησης δεν υπάρχουν εάν πρόκειται οι ρυθμίσεις να απορριφθούν στη Βουλή και να αποθαρρύνουν την κοινωνία που περιμένει θετικά μηνύματα μετά από τέσσερα χρόνια πίεσης και θυσιών».
Την ίδια ώρα οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βρει τρόπο να αποσύρει την πρόταση της εξεταστική για τα υποβρύχια, επισημαίνοντας δηλώσεις του κ. Δρίτσα στον 9,84 στις οποίες είπε πως «εμείς αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν η κυβέρνηση έρθει -ως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31/12/12-, με μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Εάν πράγματι η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και κάθε άλλος αρμόδιος υπουργός μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι επίκειται λύση και μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το ελληνικό κοινοβούλιο στην αναζήτηση ευθυνών παρελθόντων ετών. Αλλά δεν πρόκειται».
Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ακόμη μια υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπό το βάρος των σκληρών ερωτημάτων που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον σε μονομαχία ήθους, τονίζοντας του ότι η συκοφαντία είναι άτιμη πράξη κατά το ποινικό δίκαιο».
Ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «αντιλαμβάνεται ίσως πόσο εκτεθειμένος είναι και προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης σκοτεινών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων».
«Ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να έρθει στη Βουλή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στις συκοφαντίες του και οφείλει πλέον πολλές κρίσιμες απαντήσεις. Τον περιμένουμε…» επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.
Για το σύμφωνο συμβίωσης το ΠΑΣΟΚ παραμένει στις θέσεις του επισημαίνοντας πως με την τροπολογία-προσθήκη προβλέπεται η τροποποίηση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 1 του ν. 3719/2008, ούτως ώστε να είναι πλέον δυνατή η σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από πρόσωπα του ιδίου φύλου ώστε όπως λένε κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμη βήμα στην πραγματική κατοχύρωση της ισοπολιτείας για όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Τέλος σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπενθυμίζεται από το ΠΑΣΟΚ πως ο Υπουργός δικαιοσύνης έκανε δεκτό το αίτημα του για ποινική προστασία του «σεξουαλικού προσανατολισμού» προσώπων ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους υποκίνηση βίας ή μίσους, ωστόςο λένε δεν έχει κάνει όμως δεκτή την «ταυτότητα φύλου», κάτι για το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει.
http://newpost.gr