Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Διεθνής Διαφάνεια 2013: Μία αχτίδα ελπίδας στην Ελλάδα;


Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του 2013 της Διεθνούς Διαφάνειας στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI), στον οποίο μάλιστα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μία εξαίρεση, την οποία πρέπει να χαιρετήσουν όλοι.
Παρά το γεγονός, επισημαίνεται στην έκθεση, πως η χώρα μας εξακολουθεί να πλήττεται σημαντικά από την κρίση, με την ανεργία των νέων να ξεπερνάει το 60%, ο δείκτης της διαφθοράς παρουσιάζει βελτίωση για την Ελλάδα.

Σκαρφάλωσε στην 80η θέση, από την 94η πέρυσι, στην κατάταξη 177 χωρών ως προς τον Δείκτη τον οποίο καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά τέσσερις βαθμούς στους 40. Παραμένει όμως
χαμηλότερα όλων των χωρών της ΕΕ στη λίστα (οι κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Βουλγαρία, στην 70ή θέση, και η Ρουμανία στην 69η).
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, οι περισσότερες μεταβολές είναι οριακές (μίας μονάδας ή και καμίας στο «σκορ») με αξιοσημείωτη όμως επιδείνωση της Ισπανίας (από τις 65 στις 59 μονάδες, στην 40η θέση) και της Κύπρου (από τις 66 στις 63 μονάδες, στην 31η θέση).
Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα.
Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2013 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία.
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...