Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι G20 στη σκιά της Συρίας

Στην Αγία Πετρούπολη στρέφονται παγκοσμίως τα βλέμματα. Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20), συναντώνται Πέμπτη και Παρασκευή, φιλοξενούμενοι της Ρωσίας. Παρότι η ατζέντα είναι οικονομική όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία είναι αυτό που θα υπερισχύσει. ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε ψυχροπολεμική κατάσταση διαφωνώντας για το ποια πλευρά χρησιμοποίησε χημικά στη Συρία ενώ και η υπόθεση Σνόουντεν έχει επιφέρει πλήγμα στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση κορυφής Πούτιν - Ομπάμα, που θα λάμβανε χώρα στην Μόσχα πριν τη σύνοδο των G20, ματαιώθηκε.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Το ψήφισμα για περιορισμένο χτύπημα στη Συρία πέρασε το πρώτο εμπόδιο στην επιτροπή εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας – με δέκα ψήφους «υπέρ» και επτά «κατά» - και οδεύει στην Ολομέλεια, ενώ παράλληλα ξεκινά και η πιο δύσκολη, για τον Ομπάμα, μάχη στην αμερικανική Βουλή.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ «δουλεύουν» τη δημιουργία ενός διεθνή συνασπισμού, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Χτίζουμε ένα συνασπισμό με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου», σημείωσε ο Κέρι, τονίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν εκφράσει «βούληση για δράση» και αναφέροντας συγκεκριμένα «τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ, την Τουρκία και τη Γαλλία».

Διαβάστε τι περιλαμβάνει το σχέδιο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με περίπου 100 χώρες, οι 57 από τις οποίες αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. «Ορισμένες από τις χώρες αυτές ζήτησαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση» συμπλήρωσε.

Η οικονομία σε δεύτερο πλάνο

Επισήμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των G20 πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλέον μεταφέρεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά καθ' ομολογία πολλών από τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, η συριακή κρίση ενδέχεται να κυριαρχήσει τελικά στη σύνοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε τη Δευτέρα ότι «η G20 δημιουργήθηκε για να επιλύονται οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα», προσθέτοντας ότι η Συρία «δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της Αγίας Πετρούπολης». Μολαταύτα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναγνώρισε πως «οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης μπορεί να θέσει το ζήτημα αυτό στο τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συζήτηση».

Το Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφέρει ότι η G20 αποτελεί «ένα καλό πεδίο» για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία, αν και τόνισε ότι ασφαλώς «δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ. «Γιατί να μην επωφεληθούμε;» πρόσθεσε πάντως.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου παραμένει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμποδίσει την κύρωση οποιασδήποτε απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μαζί με την Κίνα. Χθες η Μόσχα ανέφερε ότι «ανησυχεί έντονα» για το ενδεχόμενο μονομερούς ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι διαφορές πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν, ιδίως σε μια συγκυρία που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας και της υπόθεσης του Έντουαρντ Σνόουντεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πρόκειται να γίνει η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, η οποία - πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Μόσχα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμερικανικό πληροφορικό - προγραμματιζόταν να γίνει πριν από την διεξαγωγή της G20, ενώ δεν αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν επαφές ούτε και στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

«Δεν βλέπω το πώς θα μπορούσαν να συμφωνήσουν» οι ηγέτες σχετικά με τη Συρία, σχολίασε ο Σεργκέι Καραγκανόφ της σχολής Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Κατά τον ίδιο, η σύνοδος δεν θα αποβεί «σε συμφωνία για κανένα σημαντικό θέμα». Εν μέσω της κρίσης στη Συρία και της κατάστασης των οικονομικών των αναπτυσσόμενων χωρών, σε αυτή τη σύνοδο της G20 πιθανόν καταγράφονται «οι περισσότερες διαφωνίες από ποτέ», σχολίασε ο Κρις Ουίφερ, οικονομολόγος της εταιρίας συμβούλων Macro Advisory.
Η στάση του Βερολίνου

Από πλευράς Γερμανίας η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία. «Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά της ήρθαν, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε πως είναι σαφές ότι τα στρατεύματα που είναι πιστά στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, έκαναν χρήση δηλητηριωδών χημικών αερίων κατά αμάχων. «Υπήρξαν μια σειρά από σοβαρές ενδείξεις που κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπουν περισσότερες αμφιβολίες» σημείωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR, πρόσθεσε πάντως ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, έτσι ώστε να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, αλλά και από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Νωρίτερα το Reuters είχε ανακοινώσει πως επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών BND σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές, παρουσία του επικεφαλής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε, ανέφερε ότι υπεκλάπη συνδιάλεξη μεταξύ υψηλόβαθμου μέλους της Χεζμπολάχ και της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, στην οποία ο πρώτος φέρεται δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Συρίας διέπραξε σφάλμα διατάσσοντας το χτύπημα και ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...